Kan 3D-skrevne kaffekopper av leire hjelpe miljøet?

Oppstartsbedriften GaeaStar har funnet på noe morsomt – og miljøvennlig: Ved hjelp av avansert 3D-teknologi og helt vanlig leire leverer firmaet nyskrevne kopper og kar til flergangsbruk. Vil du heller kaste etter første bruk, er også det greit, siden produktene er laget av jord.

Engangsemballasje i papp med innvendig plastbelegg har lenge skapt «hodebry» for miljøet. For selv om plasten ofte utgjør kun 10 prosent av totalen, er det likevel en vanskelig oppgave å skille plast og papp for riktig kildesortering. Dermed går det hele som oftest i restavfallet.

Én mulig løsning på problemet er å stimulere til flergangsbruk, for eksempel gjennom å innføre en panteordning for emballasje som kan vaskes og brukes på nytt, slik man blant annet tester ut i Göteborg. En annen og kanskje enklere løsning er å lage emballasjen av helt og holdent naturlige materialer, som leire. Da kan man kaste så mye man orker, siden avfallet er et rent naturprodukt. Dette er i hvert fall tanken bak produktene til GaeaStar, som nå leverer en- eller flergangs kaffekopper til kaffebrenneriet og kaffebarkjeden ViCAFE i Zürich samt amerikanske Verve Coffee Roasters kaffebar i San Francisco.

– Koppene kan brukes flere ganger – hvis du vil. Eller du kan knuse dem i småbiter og kjøpe nytt hver gang. Miljømessig spiller det ingen rolle, forteller daglig leder i GaeaStar Sanjeev Mankotia til nettstedet The Spoon. Han forteller videre at ideen bak det hele er eldgammel, og sikter til den indiske tradisjonen med å servere varm te i engangskopper støpt av leire fra den hellige elven Ganges.

GaeaStar har bygget to mikro-fabrikker i henholdsvis USA og Tyskland, som betjener de to utsalgsstedene i henholdsvis San Francisco og sveitsiske Zürich. Også dette er et poeng i seg selv. Til nettstedet Wired sier Sanjeev Mankotia at man ikke ønsker å satse på mega-fabrikker, men heller å bygge små produksjonsenheter i «lokal skala», og der man kan hente råvaren til 3D-koppene i relativ nærhet.

ANNONSE