Ny teknologi mot honningsvindel

Honning, er i tillegg til å være søtt og godt, en kilde til vitaminer, mineraler og antioksidanter. Og ikke minst: en fantastisk ingrediens i matlaging. Honning har fått økt popularitet som et naturlig søtningsmiddel, ikke minst fordi flere forbrukere ser etter alternativer til sukker og bearbeidede søtningsmidler. Og med økt etterspørsel, øker også utbudet av «falsk» honning.

Det er betydelige regionale forskjeller i honningforbruket. Honning har alltid vært et ettertraktet søtnings- og nytelsesmiddel i Midt-Østen, men den største økningen i forbruket de siste årene finner vi i Europa og USA. I tillegg er det registrert et stigende forbruk i enkelte asiatiske markeder. Hovedforklaringen på dette er at et økende antall forbrukere velger honning som søtningsmiddel av helsemessige årsaker. I tillegg benyttes honning i økende grad også som ingrediens i bl.a. kosmetikk og ulike helseprodukter.

Kriminell kreativitet

Også honningproduksjonen er påvirket av klimaendringene. Biesykdommer er også en trussel. Og når tilgangen reduseres,  går prisene opp, og useriøse aktører ser sitt snitt til å lage kopiprodukter, for eksempel utblandet honning som produseres til en brøkdel av prisen sammenlignet med ekte honning. At dette er et alvorlig problem, illustreres bl.a. av at EU mistenkte at nær 100 % av importert honning fra England til EU i tidsrommet 2021–22 var forfalsket!

Grundig kvalitetssjekk i Norge

Hva så med Norge? Hva gjøres for å beskytte norske forbrukere mot denne typen svindel? SMAKmagasinet spurte Honningcentralen, den største aktøren innenfor norsk honningomsetning.
– Jeg kan selvfølgelig bare svare for den honningen som vi leverer, og da kan jeg garantere at det er ekte vare, sier kvalitetssjef Oksana Bekkevold i Honningcentralen, som har 1500 birøktere som medlemmer. – All honning vi leverer, går gjennom grundige kvalitetskontroller. Det meste av honningen vår produseres i Norge, og det vi importerer kommer fra utvalgte leverandører vi har god kjennskap til. All honning som importeres laboratorietestes – både i Norge og Tyskland – og vi bruker NMR-metoden (High Resolution 1H-NMR (Proton Nuclear Magnetic Resonance) som viser et slags produkt-DNA. Denne metoden avslører om honningen inneholder ingredienser som ikke skal være der, og gir trygghet om at honningen ikke er tilført noe eller inneholder pestisider.

Den norske honningen testes også, presiserer Oksana Bekkevold.

Ny teknologi i England

Utfordringene med forfalsket honning, som antas å ha sin opprinnelse i England, er betydelige – både sett fra et forbrukerperspektiv og fra birøkternes side. Én ting er omdømmeutfordringen i dette, en annen faktor er at rimeligere, falsk honning kan bidra til å utkonkurrere ekte honning produsert av engelske birøktere.

I tillegg er nasjonal honningproduksjon viktig for å bidra til pollinering i landbruket, og dermed matproduksjonen i landet.

Derfor er det viktig å ta opp kampen mot forfalsket honning, og nå har britene lansert ny teknologi som skal avsløre den falske honningen. Ved å bruke laserlys på honningprøver er det mulig å lage et tredimensjonalt molekylært fingeravtrykk som viser om honningen er ren eller tilsatt sirup eller andre ingredienser.

Målet er å videreutvikle denne teknologien og å gjøre den så enkel at både produsenter, importører og forbrukere kan benytte seg av den, for eksempel i form av en app.

ANNONSE