Gudfarvin

I 1973 vant filmen «Gudfaren» Oscar for beste film. Regissøren var – som alle vet – Francis Ford Coppola. Året etter regisserte han oppfølgeren. Året etter tok han steget inn i vinbransjen – for alvor.

Vin fra stjerneregissørens vinmarker har vært tilgjengelig i Norge i litt over ti år, nesten 40 år etter oppstarten i California, og er i økende vind sammen med amerikanske viner generelt, skal vi tro Tom Kristensen fra Haugen-Gruppen. SMAKmagasinet møtte både Kristensen og Coppola (vinen, ikke regissøren …) på vinmessen til American Chamber of Commerce in Norway litt tidligere i år.

Coppola-vin

Varemerket Francis Ford Coppola Winery er i seg selv ganske nytt. Det ble faktisk ikke etablert før i 2010. Men regissør Coppola kjøpte altså deler av den vin-tradisjonsrike Inglenook-eiendommen i Napa Valley allerede i 1975, og fikk tre år senere løyve til å «manufacture, bottle and sell alcoholic vinous beverages», som det heter «over there». Dette var også året som «Apokalypse nå!» lå ferdig klippet og klar for lerretet. Året etter – i 1979 – startet produksjonen i det nye Niebaum-Coppola Estate Winery, samtidig som regissøren selv vant nok en Oscar, denne gang for nettopp «Apokalypse nå!».

Vin- og filmopplevelse, inspirert av Tivoli

Francis Ford Coppola Winery er i dag både vingård og opplevelsessenter. Det siste visstnok etter dansk inspirasjon. Eller som han siteres på nettstedet til vingården: «Jeg har alltid vært påvirket av ideen bak Tivoli i København. Så jeg tenkte at Francis Ford Coppola Winery kunne bli en slik park for hele familien – der barna har noe å gjøre, samtidig som de er i nærheten av foreldrene – som smaker på vin og mat».

I tillegg til overnatting, god mat og – ikke minst – god drikke, byr vingården også på en egen filmavdeling, med minner fra regissørens omfattende filmkarriere.

Ikke lenger Coppola?

The Family Coppola, som er paraplyorganisasjonen for alle forretningene til familien, solgte Francis Ford Coppola Winery til Delicato Family Wines i 2021, men både vin, vingård og opplevelsessenter fortsetter under regissørens navn. Dette betyr ikke at regissør-familien har meldt seg ut av vinverdenen. De eier og driver fremdeles Inglenook i Napa, såvel som Domaine Lumineux i Oregon. Sistnevnte ble kjøpt så sent som i 2018.

ANNONSE