Flytende Michelinstjerne

Allerede før åpningen av restaurant Iris – som er å finne inne i den flytende installasjonen Salmon Eye utenfor Rosendal i Hardangerfjorden – skapte både restaurant og installasjon bølger. Som nådde helt til Michelin. Nå har Iris fått sin første stjerne i den sagnomsuste guiden.

– Dette betyr veldig mye for et lite team i Rosendal og er en stor anerkjennelse av verdiene og konseptet Iris og Salmon Eye står for, men det viktigste er selvsagt at teamet leverer unike matopplevelser  sier daglig leder for Salmon Eye og Iris, Sebastian Torjusen, i en pressemelding.

Før ettårsdagen

– Dette er en laginnsats, og jeg er dypt stolt over det vi har fått til på kort tid, sier kjøkkensjef Anika Madsen i samme pressemelding. Restaurant Iris har servert gjester siden juni i fjor, og rakk altså å få en stjerne før etablissementet hadde rukket å bli året. Det er en prestasjon som det står respekt av.

Både installasjonen Salmon Eye og restauranten Iris er bygget opp rundt temaet bærekraftig sjømat. Selve installasjonen ligger og flyter 300 meter over havbunnen i Hardangerfjorden – rett utenfor administrasjonssenteret i Kvinnherad, som kanskje er mest kjent for sitt gamle baroni.

Kjøkkensjef Madsen

Michelinstjernegjengen på Iris ledes altså av danske Anika Madsen. Sin unge alder til tross har hun allerede lang erfaring fra flere topprestauranter sør for Norge – blant annet på michelinrestauranten Formel B i Frederiksberg. Hun har også vært kjøkkensjef på København-restaurantene Roxie og Fasangården.
– Det å løfte de mindre kjente ingrediensene har alltid vært mitt hjerte nært. Hvis jeg oppdager en ingrediens som vil føre til en grønnere fremtid, er jeg ikke redd for å tøye grensene. Men for å overbevise folk om å like det, må det smake virkelig godt, uttalte Anika Madsen da hun startet på Iris. – Her på den norske kysten kan jeg utforske et helt univers under overflaten som jeg bare kunne drømme om i København. Denne regionen tilbyr noen av verdens reneste og mest spennende sjømatprodukter. Jeg ser spesielt frem til å jobbe med lokale ingredienser og løfte dem opp til en gourmetopplevelse. Det er også en overflod av regionale produkter som viltkjøtt, sauemelk og sider som vil ha naturlig plass på menyen.