Kinas mørke kjøkken

Iskrem med chilisaus, pølse med peanøttsmør og roastbiff med blåbæryoghurt. Har folk blitt fullstendig gale? Neida, det er bare en del av Kinas mørke kjøkken.

Dark cuisine, på kinesisk kalt hei an liao li, refererer til en kulinarisk stil som har dukket opp i Kina den siste tiden. Konseptet går ut på å kombinere råvarer som virker fullstendig absurd – eventuelt direkte motbydelig – å kombinere, men som ofte smaker bedre enn forventet. Litt sånn som salt og søtt. Bare i en mer ekstrem variant.

Tungt fordøyelig

Begrepet har blitt brukt i Kina siden 2012, da det dukket opp i forbindelse med en diskusjon om ‘Stargazy pie’. Dette er en pai fra Cornwall som lages med hele sardiner, hvor sardinhodene stikker opp av paien. Poenget med paien var nettopp å lage en matrett som portretterte de tingene ved det vestlige kjøkken som kinesere synes er merkelig. (Til deres forsvar, synes imidlertid også vi at dette er merkelig …)

Begrepet brukes i dag om all mat som kan være vanskelig å fordøye – både metaforisk og bokstavelig. Dette kan for eksempel være mat som er laget under uhygieniske forhold. Her er det spesielt «hole in wall»-restauranter som trekkes frem, hvor mat serveres ut fra – du gjettet riktig – et hull i veggen. Disse har blitt svært populære i byen Chengdu i provinsen Sichuan, og kalles også for «fluerestauranter», ettersom de tiltrekker seg folk «som fluer». Vi mistenker imidlertid at de også tiltrekker seg faktiske fluer, siden hygieneforholdene er under pari …

Begrepet brukes også om kombinasjoner av ingredienser som rett og slett høres forferdelig ut, slik som for eksempel iskaffe med vårløk. Dette er et eksempel på en trend som florerer på TikTok og andre sosiale medier for øyeblikket. Hvorvidt iskaffen har blitt en trend fordi det er en smakskombinasjon som overraskende nok fungerer, eller om det er for sjokkverdiens skyld, er vi imidlertid usikre på.

ANNONSE