Matens tekstur og konsistens er viktigere enn man skulle tro

Det sier seg selv at matens smaksprofil har mye å si for hvorvidt man liker en matrett eller ikke. Men faktisk er matens tekstur og konsistens også avgjørende. Og selv om mange i stor grad er villige til å eksperimentere med ulike smaker, er man i mindre grad villig til å eksperimentere med tekstur og konsistens.

Det viser seg nemlig at vi foretrekker enkelte teksturer fremfor andre. Selv om det selvsagt finnes ulike personlige preferanser, finnes det likevel en generell universal oppfatning om at noen teksturer er bedre enn andre.

Disse teksturene liker vi

Vi elsker krønsj! Tenk deg for eksempel asiatisk ‘crispy duck’, ferske og sprø grønnsaker, nystekte krutonger eller den brente karamellen på crème brûlée. Sprø mat finnes i alle smaker, former og farger, og vi elsker det. Som serveringssted er det derfor fornuftig å inkludere ordet ‘sprø’, ‘crispy’ eller lignende for de matrettene på menyen som dette gjelder for. Det vil nemlig gjøre at flere kunder velger nettopp disse matrettene. 

Vi elsker også myk og kremet mat. Når noe har en ‘smooth’ munnfølelse, og det kjennes ut som at maten smelter på tunga – uansett hva det er – så er vi i himmelen! Dette er antageligvis fordi det minner oss om babymaten vi spiste som spedbarn. Hvem kan vel motstå en skikkelig kremet ostefondue eller en silkemyk sjokolademousse?

Disse teksturene misliker vi

Vi liker ikke slimete mat. Heller ikke seig mat er noe vi setter stor pris på. Her er det selvfølgelig noen unntak – det er mange som elsker snegler og østers! Dette er tross alt som delikatesser å regne. Likevel er det mange som ikke klarer å spise disse rettene, nettopp fordi de er slimete. Og du kjenner kanskje noen som ikke liker banan, ikke på grunn av smaken, men på grunn av fruktens konsistens?

Dersom man vokser opp med disse matvarene, er sannsynligheten stor for at man liker dem. Vi liker kjente teksturer bedre enn ukjente. Det betyr også at det er fullt mulig å lære seg å like matteksturer man ikke er vant med, og som man opprinnelig kanskje misliker. Et eksempel er den stadig mer populære bobateen, eller «bubble tea», som lages med såkalte bobakuler – små perler laget av tapioka. Disse har en litt slimete munnfølelse, men teen har likevel blitt svært populær de siste årene. Tilvenning har altså mye å si.

ANNONSE