Semifinalen i gang

ASKO Servering Norgescup for kokke- og servitørlærlinger er i gang på Jåttå videregående i Stavanger.

I skrivende stund er de første 11 kokkelagene og fem servitørlagene i ferd med å legge siste hender på sine verk. Klokken 10:30 er det dags for siste pulje, bestående av 10 kokkelag og fem servitørlag. 

Lugnt

Hvis nervene er i helspenn, så skjuler lærlingene det i så fall godt. Humør og skaperglede er på topp, kan SMAKmagasinets utsending melde – direkte inne fra oljehovedstaden.
– Å joda. Nervene ligger nok der, men vi ser det først når lærlingene begynner å jobbe, smiler Rikke Gjerde, som er førstekokk på Hotel Norge by Scandic i Bergen, og lagleder for et av lærlinglagene som representerer samme by. 

Teori og blindsmaking

For servitørene består semifinalen av en 50 spørsmåls teorioppgave, blindsmaking og flambering, pluss «live servicetrening» med innbudte gjester.

Tradisjonskokkelering

Semifinalen for kokkelærlingene handler om tradisjonsmat. Klassisk ferskt kjøtt og suppe med melboller og løksaus, med andre ord. Desserten bygges rundt epler. 
– Denne klassiske maten er jo det som kjøkkenet vårt bygger på her i Norge, så dette er viktig kunnskap å ha med seg videre, mener Rikke Gjerde.  – Vi som er kokker leter alltid etter nye ting, så tradisjonsmaten kan lett komme i bakgrunnen. Det er en av grunnene til at konkurranser som dette er så viktige – å eksponere oss for retter som vi kanskje ikke lager til daglig. Tradisjonsretter som dette er i tillegg ganske miljøvennlige, siden det er lett å bruke opp råvarene. I en kjøttkraft blir alt godt, enten det er persillestilk eller gulrot. Mindre matsvinn, med andre ord.

Akkurat nå har pulje to – som vi nevnte litt tidligere i artikkelen – nettopp gått i gang. SMAKmagasinet ønsker lykke til.

ANNONSE