Har du hørt om croffelen?

Cruffin, cronut og croffel – hva i alle verdens dager er dette?

En av de store TikTok-trendene de siste årene har vært croissanter i ulike former og varianter. Dette inkluderer å kombinere croissanter med muffins, donuts og vafler i det som kalles cruffin (croissant + muffin), cronut (croissant + donut) og croffel (croissant + vaffel). Selv om flere av variantene har eksistert i over et tiår, har populariteten skutt i været siden pandemien.

Croissantens historie

Selv om croissanten i dag sees på som et fransk matsymbol, er den faktisk ikke fransk i det hele tatt; croissanten kan nemlig spores tilbake til Wien. Dette burde ikke egentlig komme som noen overraskelse, med tanke på navnet – croissanten er tross alt en type wienerbrød.

Den første varianten av croissanten dukket opp på 1200-tallet under navnet kipferl. Den var tyngre og søtere enn dagens croissant, kunne komme i mange forskjellige former og hadde gjerne fyll. Rundt 1600 begynte deigen å endres, og lignet stadig mer på smørdeigen som brukes i dag.

Nøyaktig hvordan croissanten utviklet seg til den moderne varianten, er det imidlertid ingen enighet om. Ett rykte sier at croissanten tok dagens form i 1683, etter at en håndfull østerrikske bakere, som jobbet natten gjennom, hørte at tyrkere prøvde å grave seg under byen. De varslet byens voktere, og reddet dermed byen fra invasjon. For å feire laget de et bakverk som skulle symbolisere halvmånen, som også er symbolet på det tyrkiske flagget.

Det første beviset på den franske croissanten dukket først opp på begynnelsen av 1800-tallet. Bakeren August Zang hadde et bakeri i Paris, kalt Boulangerie Viennoise etter hjembyen Wien, og han serverte mange klassiske østerrikske bakverk – inkludert kipferl. Hans parisiske versjon var imidlertid mer flakete, og franskmennene begynte snart å kalle den for croissant på grunn av halvmåneformen.

Fra croissant til croffel

Croissanten har vært en høyt elsket favoritt siden den først dukket opp, og det er derfor ikke overraskende at det har dukket opp nye og innovative måter å nyte dette bakverket på. Én av disse nye måtene er nettopp croffelen. Det antas at den først dukket opp i Sør-Korea, og at den hentet inspirasjon fra både cronuten og cruffinen. 

Selv om croffelen har blitt servert i en rekke bakerier verden over, skjøt populariteten i været først under pandemien. Årsaken var at det var enkelt for forbrukere å kjøpe smørdeig på butikken, og deretter steke deigen i et vaffeljern. Da bilder og videoer av denne fremgangsmåten ble delt på sosiale medier, tok det ikke lang tid før croffelen spredde seg til alle verdenshjørner. 

Hvordan inkorporere croffel på menyen

For serveringssteder som allerede har croissanter på menyen, er det svært enkelt å også tilby croffelen. Så lenge man har smørdeigen som trengs, kreves det nemlig ikke noe mer utstyr enn et vaffeljern – helst et belgisk, men også norske vaffeljern fungerer. 

Fremgangsmåten er svært enkel. Smørdeigen formes til en halvmåne, før den rulles i sukker; sukkeret gjør nemlig at bakverket får en gyllen og sprø overflate. Til slutt stekes den i vaffeljernet.

Croffelen kan toppes med diverse ingredienser, slik som sirup, bær og pisket krem. Eventuelt kan man lage en mer frokostvennlig variant, og toppe croffelen med avokado, egg og bacon. Her er det kun fantasien som setter grenser, noe som gir en fantastisk mulighet til å variere!

Kilder: altohartley.com

ANNONSE