Tomatsuppe med «fattigmannsparmesan» vant konkurranse

Den italienske tomatprodusenten Mutti og kokken Lise Finckenhagen har nettopp kåret Norges beste tomatsuppeoppskrift i konkurransen Tomatsuppemesterskapet 2023. Vinneren er Marthe Hafskjold fra Oslo, som stilte med en deilig variant av den populære suppen med «fattigmannsparmesan».

Dommerpanelet - bestående av Lise Finckenhagen, Mutti-kokken Carlo Casoni og en nettavstemning på Muttis nettsider - kåret vinneren.

Matglad student fra Oslo stakk av med førstepremien

Tittelen Tomatsuppemester 2023 går til Marthe Hafskjold, som bor i Oslo. Hennes tomatsuppe med grovt oppdelte tomatbiter og en knasende topping vant hjertene til dommerpanelet og dermed også førstepremien i den landsomfattende konkurransen.
– Jeg er bare så stolt over å ha vunnet! Det er min helt egen oppskrift og har kun blitt testet av kjæresten min. Jeg prøvde å lage en veldig italienskinspirert oppskrift som også er finjustert etter norske smaksløker. Mutti Passata har den sødmen som vi liker i Norden, chili gir suppen et lite kick og pangrattato tilfører noe sprøtt, forklarer Marthe Hafskjold, som studerer biologi ved Universitetet i Oslo.

Fattigmannsparmesan

Marthe Hafskjold er svært opptatt av å redusere matsvinn, noe bruken av pangrattato er et bevis på: Pangrattato er også kjent som «fattigmannsparmesan» og lages ved å blande brød i en blender, før det stekes med hvitløk, og toppes med persille, sitron og flaksalt.
– Bestemoren min lærte meg å ikke la noe gå til spille, og det synes jeg er en viktig lærdom. Jeg er alltid nøye med å bruke rester og lage mat av det jeg har i kjøleskapet, sier Marthe Hafskjold.

Det er verdt å merke seg er at Muttis produkter er et flott tillegg i kjøkkenskapet for de som ønsker å redusere matsvinn. Lang hoildbarhet gjør dem til et praktisk tilskudd til de lokale norske ingrediensene i de kalde vintermånedene når varmende supper er som aller meste populære.

En godt avrundet suppe for alle

Kokk, kokebokforfatter og TV-personlighet Lise Finckenhagen, som utgjør den ene halvdelen av fagjuryen, er veldig imponert over nivået på konkurransefeltet, men spesielt over suppen til Marthe Hafskjold.
– Det er en veldig smakfull, men enkel suppe som alle vil like! Tomaten står virkelig sentralt i denne oppskriften, og den har en nydelig sødme fra Passataen. Tomatbitene forsterker hele opplevelsen og tilfører tekstur i kombinasjon med sprøheten på toppen som har mye smak i seg selv fra hvitløk, sitron og persille, forklarer Lise Finckenhagen.

Muttis kokk Carlo Casoni er like entusiastisk og fremhever også bruken av pangrattato:
– Brødsmulene i stedet for crostini er et veldig kreativt innslag! De er sautert med smør og sitron og gir suppen en veldig original smak. Normalt i Italia får vi tre eller fire crostini servert med en suppe, men nå er den allerede innlemmet og klar til å spises, legger Carlo Casoni til.

Vinneroppskriften

Til suppen trenger du:

 • 1 løk, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 ss Mutti Dobbeltkonsentrert tomatpure
 • 1 flaske Mutti Passata
 • 2,5 dl kylling- eller grønnsakskraft
 • 1 klype chiliflak
 • Salt og pepper
 • 1 dl fløte

Pangrattato:

 • 2 ss smør eller olivenolje
 • 100g daggammelt brød
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • Skallet av en 1/2 sitron
 • 1 liten bunt fersk bladpersille, finhakket
 • 1 klype flaksalt.

Stek løken blank i litt smør over middels varme, før du har i hvitløk og steker videre. Tilsett tomatpure og chiliflak, og la det hele surre i et par minutter til. Hell i Mutti Passata og kraft. La suppen koke i 20 minutter. Imens kan du lage Pangrattato.

Ha brødet i en liten blender eller matprosessor og kjør det til litt grove smuler. Smelt smør i en panne og vend brødsmulene godt rundt slik at alt blir dekket. La det steke på middels varme til det begynner å bli sprøtt, men pass på så det ikke brenner seg. Mot slutten av steketiden har du i finhakket hvitløk. Bland inn sitronskall og persille, og smak til med salt. La avkjøles.

Kjør suppen glatt med en stavmikser og ha i Mutti Cherrytomater. Smak til suppen med honning, salt og pepper, og la den koke i ti minutter til. Rør inn 1 dl fløte hvis du ønsker det.

Server varm suppe toppet med sprø Pangrattato.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE