Hvorfor krydderløst i Norden?

Svenska köttbullar og norsk fårikål: kjempegodt, og relativt krydderløst. Men jo nærmere ekvator vi kommer, jo «hottere» blir maten. Hvorfor er det slik?

La oss begynne med skepsis: Er det virkelig slik som beskrevet i ingressen? Svaret er et klart og tydelig nja. Men det finnes en interessant tendens, som Nature omtalte for et par år siden. Som basis for artikkelen hadde artikkelforfatterne samlet sammen over 30.000 oppskrifter, med nasjonalt og regionalt opphav fra 70 ulike steder på kloden. Til sammen beskrev oppskriftene bruken av 93 ulike kryddervarianter.

Ikke vaksine mot matforgiftning

At mat fra varmere strøk gjerne har mer «trøkk» enn her i Skandinavia – eller Nord-Europa for den sakens skyld – er ingen nyhet. For eksempel er mat fra Etiopia kjent for å være «super-spicy». Og man vet å krydre maten både i Thailand og i Karibien. Likeså i indiske områder som Rajasthan, Punjab og Mughlai. At tendensen ikke er absolutt, bekreftes imidlertid av varme land som Ghana og Nigeria, der maten skal være like «tam» som hos oss nordboere.

En av de mye siterte teoriene hittil – som forklaring for variasjonene i krydderbruk – har vært at krydder skal ha fungert som en tilpasning til økt risiko for matbårne sykdommer. Denne teorien finner artikkelforfatterne liten støtte for, blant annet på grunn av «tendensbrudd» i ovenfor nevnte afrikanske land.

Nedkjøling

Nevnte artikkelforfattere lanserer i stedet en helt annen teori. Ved siden av å kunne virke preserverende, fungerer nemlig «super-spicy» mat nedkjølende for kroppen. Jo sterkere mat man spiser, jo mer svetter man – og når svetten fordamper, kjøles kroppen ned. En helt naturlig og medfødt «air-condition»-funksjon der altså. Som igjen kanskje betyr at vi nordboere bør holde oss unna chili og annet sterkt når vinterkulda herjer.

Morofakta

India ble nevnt som hjemsted for flere sterke retter. Den medium-sterke kylling tikka masala regnes derimot som en britisk rett, fra 1970-tallet. Den er dermed noe av det sterkeste det britiske kjøkkenet har å by på …

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.