Tid for eggnog?

Eggnog – eller eggelikør – er en tradisjonstung amerikansk juledrikk med dype britiske og europeiske røtter. Så hvorfor ikke ta tradisjonen tilbake?

Eggnog i sin enkleste form er egg, sukker og melk pisket sammen i en kjele, som deretter varmes opp til passende tykkelse oppstår. Så smeller man til med vaniljesukker og konjakk. Resultatet blir en varm, søt og passe sterk drikk som man ikke drikker for mye av, men som derimot kan bidra til god førjulsstemning. Noe for julemenyen?

Fra «posset» til eggnog

Kloke hoder tror at eggnogens opphavsdrikk er den middelalder-britiske drikken «posset» – som ble til ved å varme opp melk til kokepunktet, for så å blande inn vin eller ale. Før servering krydret man gjerne med muskat og kanel. Som så mange alkoholholdige drikker startet også «posset» som medisin, og skal sågar ha blitt servert kong Karl I av England i 1620, som medisin mot forkjølelse.

For å gjøre drikken ekstra fjong ble det blandet inn ostemasse, for å oppnå optimal tykkelse. Rikfolket hadde nemlig råd til slikt. Men ikke «the commoner» – den gemene allmue. Her måtte man ty til egg. 

Presidentdrikk

Drikken skal ha fulgt britiske kolonister vestover, til det som i dag er USAs østkyst. Her ble den gjerne «pumpet opp» med rom eller annet sterkt. Selveste George Washington, USAs første president, skal faktisk ha utviklet sin egen – og rimelig alkoholtunge – eggnogvariant. Ifølge Time magazine så oppskriften ut omtrent som dette:

«En liter fløte, en liter melk, ett dusin spiseskjeer sukker, en halv liter konjakk (!), en kvart liter rugwhisky, en kvart liter Jamaica-rom og og en dæsj sherry. Bland brennevinet først. Skill deretter eggeplommer fra eggehviter. Pisk opp eggeplommer og sukker. Tilsett deretter melk og fløte under omrøring. Pisk eggehviten til den er stiv, og vend den sakte inn i nevnte blanding. La stå på et kjølig sted i flere dager. Smak ofte!»

Ønsker du en langt snillere variant anbefaler vi en kaffe-eggnog, som fungerer like godt uten alkohol.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.