NM i servitørfaget: Kongepokal til Mathias Toresen!

Det var Mathias Toresen fra Selskapslokaler Oslo Militære Samfund som ble årets Norgesmester og med det den første kongepokalvinneren i et slikt mesterskap. Og nettopp denne gjeve premien inspirerte Mathias til å bli med i årets mesterskap.

– Jeg ble Norgesmester i 2016, og kvalifiserte meg da til nordisk mesterskap som jeg også vant. Da følte jeg at jeg hadde oppnådd det jeg kunne i konkurransesammenheng. Men det å konkurrere om en Kongepokal ble rett og slett for fristende!

Dag to av mesterskapet var det 6 finalister igjen. Nivået var høyt og ble berømmet bl.a. av de danske gjestedommerne.
– Her var det dyktige konkurransedeltakere som bidro til et flott arrangement, mente hoveddommer Heine Renee Egelund.

Detaljene teller

Og når nivået er høyt, er marginene små mellom medaljekandidatene. Det ble denne gang Marius Tjelta fra vertshuset Pieder Ro i Kristiansand som ble belønnet med sølv, mens Birk Torp fra Renaa Matbaren fikk bronse.

Men hva legges det vekt på og hvordan dømmer dommerne i en konkurranse som dette? Vi spurte Frida Elise Willard Bjørkvold, medlem av konkurransens arrangementskomité og til daglig hovmester ved Selskapslokaler Oslo Militære Samfund.
– Deltakerne har en rekke konkrete oppgaver som bedømmes etter en poengskala som normalt går fra 1 til 10. De fleste oppgavene er kjent på forhånd, og plassdommerne vurderer hvordan hver og en har valgt å løse disse oppgavene. Så er det en «Mystery Basket»-oppgave som krever at man evner å løse de utfordringene det skaper. I dette mesterskapet var det også lagt inn en liten tvist. Konkurransedeltakerne visste de skulle servere 7 gjester – men ikke hvordan dette var løst bordmessig. Denne gang hadde vi valgt en setting med 5 + 2. Det ble altså to bord å betjene isteden for ett, men akkurat det er jo en vanlig utfordring i hverdagen for mange, fremhever Frida Elise. – Dommerne vurderer alle de detaljene som man kanskje ikke legger merke til som gjest, men som er avgjørende for at restaurantopplevelsen skal bli topp. I det inngår også hva den enkelte gjør for å «løfte» maten som kokkene på kjøkkenet har tilberedt, kort sagt; det som bidrar til en fin opplevelse for gjesten. I den sammenheng er også kommunikasjonen med gjestene en sentral faktor som vurderes av dommerne.

Gode sponsorer

Tine stilte sine lokaler til rådighet for årets arrangement, og det ga en fin ramme rundt konkurransen. Servitørlauget KKHR var hovedarrangør, og sammen med sponsorer som ASKO Servering, NHO Reiseliv, Tine og Gilde sørget de for at servitørfaget løftes frem på den fortjent måte. Forhåpentligvis vil årets Kongepokal bidra både til å økte servitørfagets anseelse og også interessen for å velge dette yrkesfaget.

SMAKmagasinet gratulerer årets Norgesmester, Mathias Toresen, med seieren!

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.