Den grønne kaviaren som selv veganere kan spise

Selvmotsigende? Kanskje. Men grønn kaviar er altså ikke ekte kaviar – den bare ser ut som det.

Det vitenskapelige navnet til den grønne kaviaren er Caulerpa lentillifera. Den er en plante som – ikke overraskende – vokser i havet. Og den ser altså ut som kaviar, bare at den er grønn. Derav kallenavnet ‘grønn kaviar’. Men ikke nok med det; de små kulene oppfører seg også som ekte rogn, ved at de «sprekker» når man tygger på dem.

Fra hudkrem til iskrem

Et annet kallenavn denne planten har fått, er ‘sjødruer’. Egentlig er planten en type tang, som lenge har vært en del av kostholdet i mange asiatiske land, spesielt i Japan og Sørøst-Asia. I det japanske prefekturet Okinawa har lokalbefolkningen tradisjon for å spise store mengder grønn kaviar, og levealderen deres har økt betraktelig som resultat. I hvert fall hvis vi skal tro kildene.

Det er mye på grunn av de antatte helsefordelene at den grønne kaviaren har spredd seg også til andre verdenshjørner, selv om den kanskje ikke er spesielt godt kjent her i Norge. Ennå. Her finner man den enn så lenge hovedsakelig som ingrediens i hudkremer, ettersom den visstnok skal ha fuktighetsgivende egenskaper.

Som mat brukes grønn kaviar ofte i salater og som garnityr til sashimi, men det er heller ikke uvanlig å bruke det som topping på ris- og nuddelbaserte retter. Kaviaren har en salt sjøsmak som passer godt med både soyasaus og eddik. Men den kan også brukes i søtsaker – i Okinawa får man for eksempel tak i iskrem med smak av grønn kaviar. Her er det altså mange muligheter.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE