Hva er forskjellen på varmbrygget og kaldbrygget iskaffe?

Populariteten til kalde kaffedrikker har vært stigende de siste årene. Som serveringssted kan det derfor være fornuftig å tilby noen kalde alternativer for kaffetørste kunder.

Det finnes imidlertid flere måter å lage iskaffe på. Én variant er å brygge vanlig espresso, og deretter helle denne over isbiter, slik at den avkjøles raskt. Et annet alternativ er å lage kaldbrygget kaffe. Men hva er egentlig forskjellen mellom varmbrygget og kaldbrygget iskaffe?

To forskjellige smaksopplevelser

Det er lett å tenke at ‘iskaffe er iskaffe’, og at det ikke spiller noen rolle om man bruker varmbrygget eller kaldbrygget kaffe som utgangspunkt. Sannheten er imidlertid at de ulike bryggemetodene gir ulike smaksopplevelser.

Varmbrygget iskaffe bevarer smaksbildet til varm kaffe. Det betyr at den får mye bitterhet og syrlighet. Den får også en kraftigere kaffesmak. Skal man lage iskaffe med melk, og eventuelt søtningsmidler, passer det derfor godt å bruke varmbrygget kaffe. Selv om melken demper noe av kaffesmaken, forsvinner den ikke helt. Søtningsmidler vil også sørge for at iskaffen ikke blir så bitter.

Skal man drikke iskaffe uten tilsetninger, eventuelt bare med isbiter, kan det være et godt alternativ å bruke kaldbrygget kaffe. Dette er, som navnet tilsier, kaffe brygget med kaldt vann. Denne bryggemetoden gjør at kaffen får en søtere, mildere og rundere smak, og den er derfor nydelig å drikke som den er. Bruker man tilsetninger som melk og søtningsmidler, vil dette kunne overdøve kaffesmaken noe. Man bør da velge en mørkbrent og kraftig kaffetype for å sørge for at kaffesmaken ikke forsvinner i like stor grad.

Ulik tidsbruk

Noe som er helt avgjørende for hvilken bryggemetode man bør gå for, er hvor mye tid man har til rådighet. Mens varmbrygget kaffe gjerne er ferdig på noen minutter, må kaldbrygget kaffe stå og trekke i kjøleskap i 12–24 timer. Dette er fordi det kalde vannet bruker mye lengre tid på å ekstrahere smak fra kaffen.

Har man knapt med tid, er derfor varmbrygget kaffe det beste alternativet. Kaldbrygget kaffe har imidlertid en holdbarhet på opptil én uke i kjøleskap, så dersom kaffen først er brygget, er dette et raskt og smakfullt alternativ.

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE