Så mye har koppen å si for kaffeopplevelsen

Når man serverer vin, velger man glass basert på hva slags type vin som skal serveres. Ulike glass fremhever nemlig ulike smaker og aromaer i vinen, og ulike glass kan få den samme vinen til å smake ulikt. Det samme gjelder for kaffe.

Det er mange faktorer som påvirker kaffesmaken. Selvfølgelig har det mye å si hva slags kaffebønner man bruker, og hvilken tilberedelsesmetode man velger, men også selve koppen man serverer kaffen i påvirker den endelige kaffeopplevelsen. Det er derfor ikke likegyldig hva slags kopp man serverer kaffen i, og dette er noe serveringssteder bør ta høyde for.

Kaffekoppens form

Koppens form påvirker blant annet oppfattelsen av bitterhet og sødme. Når man drikker av en rund kopp, blir sødmen oppfattet som 18 prosent høyere. En firkantet kopp gjør imidlertid at bitterheten blir oppfattet som 27 prosent høyere.

Også koppens utforming påvirker smaksopplevelsen. For eksempel blir aromaen mer intens jo smalere koppen er, mens brede kopper får frem mer sødme; en såkalt tulipankopp gir kraftigere aroma, og såkalte splittkopper gir en mer intens sødme og syrlighet. 

Kaffekoppens tekstur

Koppens tekstur og hvordan den føles i hånda har også en innvirkning på smaksopplevelsen. Drikker man av en glatt kopp, får kaffen en søtere smak; drikker man av en ru kopp, oppleves kaffesmaken som syrlig og ettersmaken som tørr.

Kaffekoppens farge

Også synet påvirker smaksopplevelsen. Ulike farger gir nemlig ulike forventninger til hvordan kaffen skal smake. For eksempel er rosa farge forbundet med sødme, mens gult og grønt er forbundet med syrlighet. Dersom man drikker en syrlig kaffe fra en rosa kopp, eller en søt kaffe fra en gul eller grønn kopp, stemmer ikke forventingen overens med kaffens faktiske smak. Man ender da opp med å like kaffen mindre.

Spesialdesignede kopper og glass

Sammenhengen mellom koppens utforming og smaksoppfatningen er et tema som blir forsket på i stadig større grad. Det begynner derfor å komme en del ulike kopper og glass som er spesialdesignet for ulike kaffetyper. Et eksempel er Figgjo sine Oslo-kopper, som har tre ulike utforminger: tulipan, splitt og åpen.

«Tulipan» fremhever sødme og jordlige toner, og er derfor designet for kaffe med lite syrlighet. «Splitt» fremhever aroma og syrlighet, og egner seg derfor for syrlige kaffetyper med kraftig aroma av blomster og frukter. «Åpen» er på sin side en mer allsidig kopp som fremhever kaffens aroma. Den passer best for kaffe med middels syrlighet og en del fruktighet, og gir kaffen en god balanse.

Kilde: kaffegeek.no

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.