5 måter å lage kaldbrygget kaffe på

Det er lite som slår å nyte et iskaldt glass med kaldbrygget kaffe i sommervarmen. Stadig flere forbrukere får øynene opp for kalde kaffedrikker, og mange kaffebarer og serveringssteder tilbyr derfor flere varianter av kaldbrygget kaffe.

Kaldbrygget kaffe er, som navnet tilsier, kaffe som er brygget med kaldt vann. Ettersom kaldt vann bruker lengre tid på å ekstrahere smak og aroma, må kaffen trekke i 12–24 timer. Det er imidlertid verdt tiden det tar, for resultatet blir en mild og rund kaffe med mer sødme enn varmbrygget kaffe.

Det finnes mange måter å lage kaldbrygget kaffe på. Felles for alle fremgangsmåtene er at man skal bruke mellom 80 og 100 gram grovmalt kaffe per liter vann.

1. Kaldbrygget presskannekaffe

Dette er nok den mest populære tilberedelsesmetoden for kaldbrygget kaffe. Her heller man bare kaffe og vann i en presskanne og setter på stempelet (uten å presse det ned), før man putter presskannen i kjøleskapet. Når kaffen har trukket lenge nok, presser man bare ned stempelet, og kaffen er klar for å nytes. 

2. Kaldbrygget filterkaffe

Dette er kanskje den enkleste måten å lage kaldbrygget kaffe på. Her heller man kaffe og vann i en mugge, og setter i kjøleskapet. Når kaffen er ferdigtrukket, heller man kaffen gjennom et filter. Siden kaffen er kald, kan det imidlertid ta 15–20 minutter før all kaffen har rent gjennom filteret.

3. Kaldbrygget kaffe med AeroPress

Dersom man har en AeroPress, kan man fint lage kaldbrygget kaffe på den. Da tar man utgangspunktet i den inverterte metoden, hvor man setter AeroPressen på hodet. Deretter heller man oppi kaffe og vann i kammeret, før man setter den kaldt. Når kaffen har trukket i 12–24 timer, snur man bryggeren riktig vei og presser ned stempelet på vanlig måte. Ulempen med denne metoden er at man ikke får laget så mye kaffe av gangen, og metoden egner seg derfor dårlig for kaffebarer og serveringssteder.

4. Kaldbrygger med filter

Det dukker stadig opp nye kaldbryggere på markedet som er spesialdesignet for å lage kaldbrygget kaffe. Disse er gjerne kaffekanner med et eget filter. Det kjente kaffeselskapet Hario har for eksempel en rekke ulike varianter. Her fyller man filteret med kaffe og kannen med vann, skrur på lokket og setter kaldt. Når kaffen er ferdig, fjerner man bare filteret. En av de store fordelene med denne metoden er at kaffen kan oppbevares i kannen.

5. Kaffetrakter med kaldbryggfunksjon

Det finnes etter hvert også flere kaffetraktere som har egne kaldbryggfunksjoner, slik som for eksempel De’Longhi Eletta Explore. Slike kaffemaskiner kan lage kaldbrygget kaffe i løpet av minutter. De er derfor perfekte for serveringssteder og kaffebarer som ikke har tid til å vente i 12–24 timer på at kaffen skal bli ferdig.

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE