Fedje – landsbyen i havet

Spennende plassert i ytterkant av Fedjefjorden – liksom en buffer mot selveste Atlanterhavet – ligger øykommunen Fedje. Vilt, vakkert, og med destilleri i verdensklasse. – Å få være med å bygge Reisemål Fedje er en drøm for en Fedje-patriot, konstaterer Otto Nordby i destinasjonsselskapet Fedje Island.

«Millom Bakkar og Berg ut med Havet hever Nordmannen fenget sin Heim» skrev Ivar Aasen for drøye 150 år siden. Og selv om du må lete langt både etter bakker og berg – Fedje skryter sågar av Norges nest laveste høyeste topp – så resonerer barskheten i Aasens dikt godt med det Fedje du møter på en værmessig aktiv dag. Øya ligner litt på Færøyene – på en måte. Med viktige forskjeller som at Fedje er mindre, billigere, og fremdeles norsk eiendom.

Nytt liv i havet

– Vi er helt i begynnelsen av eventyret Fedje Island. Vi tror at bevisst reiselivssatsing vil bringe friskt blod til øya, både på besøks- og permanent basis. Fedje som destinasjon vil skape både aktivitet og arbeidsplasser, fortsetter Nordby, som i tillegg til Fedje Island-engasjementet også driver Matkroken på brygga. – Det er små forhold, og alle må gjøre litt av alt. 

Distriktspolitikk er nemlig en viktig drivkraft bak satsingen. I øykommunen Fedje – som består av hovedøya pluss over 100 (!) holmer og skjær – bor drøyt 500 lokalpatrioter som gjerne vil ha enda fler. Slikt krever sysselsetting.
– Før var det fangst og fiske som drev økonomien. Nå blir det besøksnæring.

På brennevinskartet

Allerede nå er Fedje solid plassert på verdenskartet. I hvert fall det verdenskartet som handler om brennevin. For to år siden – i 2021 – vant Nine Sisters Ocean Gin fra Feddie Ocean Distillery konkurransen London Spirits Competition, i gin-drikkens eget, adopterte hjemland. Imponerende. Og i 2022 vant den samme drikken dobbelt gull i The International Spirits Challenge, som første norske gin noensinne. Enda mer imponerende. Samme år vant forøvrig kvinnen bak vinnerdrikken – gin-destillatør Therese Storebø Østervold – konkurransen «Improver of the bar industry» under Bartenders’ Choice Awards.

Moonshot

Slik suksess gir synergier. Primus motor bak både destilleriet og eiendomsselskapet Søsterselskapet, Anne Koppang – kjent gründer med særdeles vellykkede investeringer i beltet – ser for seg store ting på den vesle øygruppen. Som for eksempel et hypermodernistisk hotell midt i atlanterhavsgapet, inspirert av et lignende hotellprosjekt på kanadiske Fogo Island. Selv arkitekten er den samme: kanadisk-bergenske Todd Saunders.
– Dette er et større prosjekt. Derfor bygger vi flere overnattingsmuligheter rundt havnen parallelt med dette, forklarer Otto Nordby. – Men skal du virkelig kjenne Fedjes meteorologiske villskap på kroppen, vil jeg anbefale et opphold på Hellisøy fyr. Her kan du sitte tørt og godt inne i fyrvokterboligen, og likevel være midt i været. Bygningen rommer ti overnattingsgjester, og et opphold her inkluderer gjerne en ganske så frisk RIB-tur.

Så nært

For 70-80 år siden måtte du sette av nær 20 timer til en fedjefergetur fra Bergen. I dag kjører du kjapt til Sævrøy, og tar gratisfergen over fjorden. Alt i alt rundt to timer. Så med Fedje får du både nærhet til storby, og tilgang til vill og vakker havsnatur. Pluss et hyggelig lokalsamfunn, som mer enn gjerne ønsker velkommen. Så hent frem kalenderen, og start planleggingen …

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE