Kafé og kolonial med utsikt over Bergen by

Fjellveien er et nydelig turområde som strekker seg opp mot Fløyen i Bergen. Området omtales som ‘Bergens Holmenkollen’, og det med god grunn – her har man nemlig utsikt over hele byen. Det er også her man finner Bellevuebakken Landhandleri – en litt annerledes butikk med kafé og et eget kaffebrenneri.

– Vi er en god gammeldags kolonial hvor vi kjenner kundene våre. Dette var noe vi selv savnet, så vi har rett og slett skapt den handleopplevelsen som vi selv mente at byen manglet, sier Monika og Ove-Henning Bjørsvik til SMAKmagasinet. Som for å understreke det de forteller, kommer det flere kunder innom butikken mens vi prater med dem – og alle hilser på hverandre med navn. På Bellevuebakken Landhandleri får man altså en unik og personlig handleopplevelse.

En kolonial med personlighet

Bellevuebakken Landhandleri har et godt utvalg av «vanlige» dagligvareprodukter, men også et stort utvalg varer man ikke finner i andre matbutikker.
– Vi har en del spesialprodukter av høy kvalitet, som man ikke finner andre steder. Her skal kundene få det de selv vil ha, ikke det butikkene har bestemt at de vil ha, understreker Ove-Henning. – Vi har også en del lokalmat fra ulike steder. For eksempel importerer vi pasta og pastasaus fra Italia. Folk blir stadig vekk overrasket over hvor mye forskjellig vi selger.

Monika forteller at de ofte opplever at folk bare skal kjøpe melk og brød, men at de blir fristet av de ulike spesialproduktene deres – og av den hyggelige handleopplevelsen.
– Vi ønsket å skape et sted hvor det er koselig å handle, og hvor man får det lille ekstra. For eksempel kan kundene få smake på de ulike produktene før de bestemmer seg for hva de skal kjøpe, sier hun. – Vi trives med det vi holder på med, og det skinner over på kundenes opplevelse.

Og det var noe SMAKmagasinet også merket; kundene som var innom mens vi snakket med ekteparet, snakket svært varmt om dem.
– Vi har mange faste kunder som sprer ordet om oss. Det er godt med gode ambassadører, sier Ove-Henning og smiler. – Mange oppdager oss også på grunn av TripAdvisor. Kundene våre har gitt oss veldig god rating der, noe som igjen fører til flere kunder. Det er utrolig hyggelig!

Kafé og kaffebrenning

På Bellevuebakken har de også en liten kafé – og et eget kaffebrenneri.
– Vi har sitteplasser både inne og ute, så her kan man komme og nyte en god kopp kaffe og ferske bakervarer, sier Ove-Henning. – Mange stopper på vei opp og ned fra Fløyen, og nyter en kanelsnurr eller to med utsikt over hele byen.
– Så langt har ikke det primære fokuset vårt vært på kafédriften, men vi har likevel en del faste gjester. For eksempel har vi en gjeng på pappaperm som møtes for kaffe hver uke, forteller Monika. – Vi har også åpent på søndager, og har ferske bakervarer hver eneste dag. Så vi har jevnt med kunder som kommer innom, både for å handle og for å drikke kaffe. 

Ekteparet startet også nylig sitt eget kaffebrenneri.
– Vi er helt i oppstartsfasen, men det er utrolig gøy, sier Monika og viser oss kaffebrenneriet. – Kaffe er veldig viktig for oss, og for nordmenn generelt; det er et fundament i all dagligvare og serveringsvirksomhet.

Nye idéer og arrangementer

Per dags dato har landhandleriet kun noen få sitteplasser inne og ute, men de har flere tanker om hvordan de skal kunne utvide tilbudet.
– Man må ha flere bein å stå på og flere tanker i hodet samtidig. Det er viktig med utvikling og nye idéer, sier Ove-Henning. – Vi ønsker derfor å gjøre noe med den store hagen vi har. Vi har også en inngjerdet sti hvor vi potensielt kan ha sitteplasser. Og kanskje vi etter hvert også kan få alkoholservering?

Ellers planlegger ekteparet små arrangementer gjennom året.
– Hver desember pleier vi å ha julemarked, og da er det fullt av folk. I løpet av sommeren skal vi også ha sommermarked. Vi mener det er viktig å finne på ting som samler alle naboene, sier Monika.
– Under pandemien var det også mulig å booke bord hos oss og få servert speketallerken og ostetallerken. Det var god business, men det har dødd litt ut. Så det hadde vært gøy å få liv i det igjen, avslutter Ove-Henning med et smil.

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.