Skål for verdens styrkedrikk!

+
Norge ligger på 6. plass over land som drikker mest melk i verden.

I dag, torsdag 1. juni, feires verdens melkedag som ble etablert av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i 2001. Markeringen er en hyllest til melkens allsidighet som gir oss næringsrike matvarer som drikkemelk, ost, smør og yoghurt.

Melk har en sentral plass i det norske kostholdet, og nesten 90 prosent av alle nordmenn har ifølge en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat i 2022 alltid et meieriprodukt i kjøleskapet.
– Dette viser hvor viktig melk og meieriprodukter er for nordmenns daglige kosthold. Videre svarer 84 prosent at norske melkebønder gjør en viktig jobb – som er gledelig for våre hardtarbeidende melkebønder, sier direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) Ida Berg Hauge.

Ifølge Berg Hauge er det flere grunner til å skåle for melken 1. juni.
– Meieriindustrien har ifølge FN en uvurderlig betydning for den globale folkehelsen og bærekraftig utvikling. Internasjonale tall viser at 1 milliard mennesker jobber i tilknytning til meierisektoren. Det finnes om lag 133 millioner melkegårder i verden, hvor omtrent 7000 befinner seg i Norge. Meieriindustrien bidrar til mange millioner jobber for mennesker rundt om i verden. Dette er spesielt viktig i lavinntektsland, og over 37 millioner melkegårder verden over er drevet av kvinner.

En global styrkedrikk

– Melk er en sentral kilde til en rekke næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod og B-vitaminer som er avgjørende for sunn vekst og utvikling hos både barn og voksne. Det er ganske fantastisk at et enkelt glass melk kan bidra til bedre folkehelse for millioner av mennesker over hele verden, sier ernæringsrådgiveren i Melk.no Terese Glemminge Arnesen.

Glemminge Arnesen mener melken fortjener en ekstra skål for å stå bak så mange av våre favoritter.
– I tillegg til å være rik på næringsstoffer er melk en unik råvare som kan foredles til en rekke av våre matfavoritter som utallige oster, yoghurter, iskrem, sjokolademelk og mye mer. Det er utrolig hvor mange gode produkter som kommer fra denne ene råvaren. Melk beriker matopplevelsen og øker matgleden til veldig mange mennesker hver eneste dag, avslutter hun.

Norge på 6. plass i verden

Norge ligger på 6. plass over land som drikker mest melk i verden. Blant topp 15 ligger de nordiske landene Finland, Danmark, Island og Sverige.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE