Sett sjokolade på dessertmenyen!

Det er mange gode grunner til å vie dessertmenyen større oppmerksomhet. Et fristende utvalg desserter kan bidra til et bra mersalg, terskelen for å selge dessert etter en god hovedrett er i tillegg lav, og sist, men ikke minst; gode desserter gir en fin avslutning på måltidet! Det er noe de fleste gjester setter pris på. Og inngår sjokolade i desserten, er det faktisk også en liten helsegevinst i det.

I en større undersøkelse gjennomført med over 21000 personer over 60 år, fikk den ene halvparten kakaoekstrakt med aktive ingredienser fra kakaobønnen, mens den andre halvparten fikk et placebopreparat.

Fire år etter undersøkelsen ble igangsatt, var det 27 % færre som hadde omkommet av hjerte- og karsykdommer i den gruppen som hadde fått kakaoekstrakt. Det er fagtidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition som melder dette.

De gode flavonoidene

En av forklaringene på at sjokolade/kakao ser ut til å ha en så positiv effekt, er at kakaobønner inneholder en rekke flavonoider. Dette er en stor gruppe plantestoffer, over 8000 i tallet, som har mange ulike effekter. Bl.a. ser det ut til at enkelte av disse påvirker blodkarene i kroppen og bidrar til å motvirke åreforkalkning og blodpropper. Kakaobønner inneholder også mange monoumettede fettsyrer som vi bl.a. finner i raps- og olivenolje.

Jo mørkere jo bedre

Er man opptatt av sjokoladens helsemessige effekt, er det bedre jo mørkere sjokoladen er. Det betyr at jo høyere kakaoinnholdet er, jo bedre er det. Et innhold på 70 % eller mer er bra. Men dette gjelder jo også smaksopplevelsen. Det er mer smak i sjokolade med et høyere kakaoinnhold.

Se nærmere på ASKO Serverings utvalg av mørk sjokolade. Kanskje kan det inspirere til en fristende – og sunn – utvidelse av dessertmenyen?

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.