Alltid grilltid

Siden været lever sitt eget liv om dagen, bestemmer vi herved at grilltid er alltid – uansett vær. – Grill er gull, og kan fint gjøres budsjettsmart, sier Tomas E. Karlsen, kokk, grillentusiast og KAM i UNIL+.

– Råvarer koster, og det hjelper jo ikke at de fleste andre bransjeutgiftene også øker. Derfor tenker alle økonomi om dagen. Likevel bør man ikke kompromisse med råvarekvaliteten. Det er her grillen kommer inn som en god venn, påpeker Tomas Karlsen.
– «Røffere» kjøttstykker – som ofte kommer fra mer «ukurante» deler av dyret men som holder samme smakskvalitet – fungerer veldig bra som kjerne for spennende menyretter. Grill gjerne kjøttet på beinet. Det blir mindre svinn, og ikke minst mye smak og saftighet – pluss at stykker med bein ofte ligger lavere i innkjøp.

Bruk frukt og grønt


– Det er ikke bare kjøtt – eller fisk – som passer på grillen. Det blir stadig mer frukt på grillrista, og det er kult. Grønnsaker har rukket å bli en gammel grilltraver, men fungerer fremdeles utmerket. Og selv om også frukt og grønt har blitt dyrere i det siste, så ligger prisen fremdeles langt under indrefilet, påpeker Karlsen.
Så da er det bare å blande spennende – og sunne – frukter og grønnsaker, pakke inn i folie, og hive på grillen. Ekstra bonus er saften fra frukten og grønnsakene, som kan sette en ekstra spiss på eventuell saus.

Gass eller kull?

– Det er kull som gjelder, kommer det kontant fra Karlsen.
– Det er riktig at gassgriller er bra til langtidssteking. Men når råvarene trenger skikkelig varme, er det ingenting som slår kull. Det gjelder bare å ha preppa skikkelig. Matlaging går fort når temperaturen er høy.
– Vi har forresten et spennende grillkull på lager som kan bidra til fortellingen rundt måltidet. Mye av grillkullet vi har i Europa kommer nemlig fra regnskogtømmer. Og det er jo ikke bra. Så vi har fått tak i et kull fra Namibia, som er basert på trær som ofte vokser midt i beiteområder. Disse trærne har kraftige torner som er til stor skade for dyr på beite. Derfor må de uansett hugges, og da er jo grillkull et fint sluttprodukt.

Fyll på med brød

– Og til sist: ikke glem å servere brød gjennom hele måltidet. Vi har fått veldig mye godt brød her til lands, som passer som følge til både forrett og hovedrett. Med godt smør eller olje til blir brødet til en del av den totale spiseopplevelsen, og bidrar til at man kan servere litt mindre av de dyreste råvarene, avslutter Tomas E. Karlsen.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE