Cocktails med kaldbrygget kaffe kan gi økt mersalg
Kaldbrygget kaffe er et naturlig sødmefullt og mildt brygg som egner seg ypperlig til bruk i cocktails. Å sette cocktails med kaldbrygget kaffe på menyen kan gi en fantastisk mulighet for mersalg, spesielt når vi nå går mot varmere tider!
SMAKmagasinet har snakket med Jacob Spangenberg i Barkonsult, som ga oss tre oppskrifter på nydelige cocktails med kaldbrygget kaffe. I tillegg fikk vi noen gode tips til hvordan man skal gå frem for å lage egenkomponerte kaffedrinker!
Hvordan velge riktig kaffetype?
Når man skal lage kaffecocktails, gjelder det å kombinere riktig kaffetype med riktig type smakstilsetning. Det viktigste å huske på er at man skal bruke smaker som komplementerer eller forsterker hverandre. Prøv deg gjerne frem.
Det er også viktig å være klar over at enkelte kaffetyper passer bedre med melk enn andre. Tommelfingerregelen er at mellom- og mørkbrente kaffetyper passer best med melk, mens lysere kaffetyper passer bedre i sprudlende cocktails. Men her gjelder det selvsagt også å prøve seg frem.
Melkebaserte kaffecocktails smaker nydelig med smaker som kokos, karamell, vanilje, sjokolade og nøtter. Velg gjerne en kaffetype med lignende smaksnoter, for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso, Blå Java eller Kontinental Franskbrent fra Coffee of the World.
Sprudlende kaffecocktails med tonic eller kullsyrevann passer på sin side bedre med friske siruper laget av frukt, bær eller blomster. Bruk gjerne en frisk og mild kaffe, slik som for eksempel Sidamo Etiopia, Mount Kenya eller Western Highlands Papua Ny-Guinea fra Coffee of the World.
Ønsker du å lese mer om hva slags kaffetype man bør velge til kaldbrygget kaffe, kan du gjøre det på kaffegeek.no.
Slik lager du kaldbrygget kaffe
Kaldbrygget kaffe lages ved å la 80–100 gram grovmalt kaffe trekke i kaldt vann i kjøleskapet i 12–24 timer. Les gjerne mer om hvordan man lager kaldbrygget kaffe på kaffegeek.no.
«Espresso» martini
Ingredienser
- 80 ml kaldbrygget kaffe, f.eks. Mount Kenya
- 10 ml muscovado-sirup, f.eks. Monin
- 10 ml salt karamell-sirup, f.eks. Monin
- 20 ml vodka
- 20 ml kaffelikør
Fremgangsmåte
- Hell alle ingrediensene i en shaker, og rist godt.
- Sil cocktailen over i et avkjølt martiniglass.
Pornstar caffeini
Ingredienser
- 60 ml kaldbrygget kaffe, f.eks. Sidamo Etiopia
- 10 ml pasjonsfruktsirup, f.eks. Monin
- 10 ml sitronkonsentrat, f.eks. Monin
- 40 ml Aperol
- 100 ml kullsyrevann
- Isbiter
Fremgangsmåte
- Hell kaffe, sirup, sitronkonsentrat og Aperol i et glass, og rør til det er godt blandet.
- Tilsett isbiter.
- Fyll opp med kullsyrevann.
Irish iskaffe
Ingredienser
- 80 ml kaldbrygget kaffe, f.eks. Kontinental Franskbrent
- 10 ml salt karamell-sirup, f.eks. Monin
- 40 ml Jameson-whiskey
- Pisket krem
- Isbiter
Fremgangsmåte
- Hell alle ingrediensene i et glass, og rør til det er godt blandet.
- Tilsett isbiter.
- Topp med pisket krem. Bruk Gryr for en vegansk variant!
–––––
Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.