Tid for limonade

Selv om været ikke riktig får bestemt seg her til lands, så er det rimelig å anta at det blir sommer i år også. Og da bør limonade stå på drikkemenyen.

Limonade er en drikk som kommer i mange former og fasonger, over nær sagt hele planeten. Her i Norge forbinder vi kanskje drikken først og fremst med Amerika, siden det er denne varianten – med sitronsaft, vann og sukker, sirup eller honning, og uten kullsyre – som virker mest «ekte». En enkel, hjemmelaget drikk som smaker godt, og som også kjøler godt i sommervarmen. Sunn skal den også være, i følge enkelte. 

Ekte og ekte, fru Blom

Men limonaden var ikke amerikansk likevel. Allerede i det 12. århundre omtalte egyptisk-jødiske Ibn Jumayʿnoe som i hvert fall var limonade-ish. Jumayʿ, som var sjefslege ved hoffet til hærføreren Saladin, beskriver en drikk bestående av sitronsaft, frukt, urter og krydder, som skulle ha store helsefremmende effekter for legemet – både Saladins og andres. Den sunne tørsteslukkeren ble populær, og begjærlig drukket i Egypt i de påfølgende århundrene. Ingrediensene kunne variere, bortsett fra sitronsaften.

I barokken hadde limonaden strømmet helt opp til Paris, der Compagnie de Limonadiers ble stiftet i 1676. NB: Må ikke forveksles med svenske Compagnie de Limonadiers AB fra 2021 … 

Dagens pariser kan angripe limonade-drikken på flere måter, for eksempel gjennom den dekonstruerte drikkenCitron Pressé. Her får du som kafegjest ganske enkelt utdelt sitronsaft, vann og sukkerlake, og så får du blande selv. 

Limonade i flere farger

Limonade kommer med og uten kullsyre, og kan fremstå både som klar og gjennomsiktig, gul – som den amerikanske, rosa – som skal ha oppstått ved en feil, og brun!

Drikken SMAKmagasinet vil anbefale for sommeren heter kaffelimonade, og bygger på kaldbrygget kaffe, limonade og isbiter, garnert med ei sitronskive!

 Kilder: KaffeGeek, Gastro Obscura, Wikipedia

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.