Raketten Bar & Pølse: – Det er kult fordi det er kult-ur!

Skal du finne «universets minste bar», er du nødt til å ta turen til Tromsø, slik vi gjorde. Selv i snøvær var det kø utenfor den lille bua. Sitteplasser finnes, men det er få av dem, og de er selvsagt utendørs – sentrert rundt et par bålpanner. Det var trangt om plassen da vi besøkte Raketten Bar & Pølse, og minusgradene så ikke ut til å legge en demper på stemningen.

– Hele vintersesongen er det fullt kjør. Det er sønnen min som er på jobb i dag, og han sa at det har vært kø siden vi åpnet for tre timer siden, forteller Siri Therese Lier og smiler bredt. Hun er daglig leder og deleier av det som må være byens mest særegne møteplass. Her kan man få en autentisk vinteropplevelse med lokalprodusert øl, hjemmelaget gløgg og det som omtales som byens beste pølser.

Raketten har overlevd én bybrann og to verdenskriger. I 2009 ble bygget utpekt som et viktig kulturminne av Riksantikvaren, og ble fredet.
– Raketten er et symbolsk bygg for tromsøfolket. Kiosken ble satt opp i 1911, og har alltid vært et landemerke. Det var møteplassen da man gjorde avtaler, «Møt meg ved Raketten», forklarer Lier. – Jeg husker at bygget stod tomt og forfalt da jeg var barn på 80-tallet, og det syntes jeg var veldig trist. Det var derfor viktig for meg å blåse liv i det igjen. I dag er Raketten et lite hjerte som slår i Tromsø sentrum.

Fra forfall til fryd

Den åttekantede bygningen har et areal på kun 3,6 kvm. Navnet «Raketten» kommer fra byggets takkonstruksjon, som har en kuppelformet tårnhjelm med spir.
– Raketten er en del av byhistorien. Folk har et sterkt forhold til den lille kiosken, og synes det er viktig at det er lys i vinduene og at bygget ikke forfaller, sier Lier. – Da jeg begynte som daglig leder, lå alt til rette for å skape autentiske opplevelser. Vi har klart å få det til å bli en suksess, og hver eneste oktober de siste årene har det sagt ‘pang’. Det har vært et eventyr hele veien.

I 2015 fikk Raketten skjenkebevilling, og har siden vært den minste baren i Norge – og i hele universet, skal vi tro plakaten som står utenfor bygget.
– Vi serverer mye lokalprodusert øl, noe som ikke er så overraskende, ettersom pølser og øl jo er konseptet her, forklarer Lier. – I tillegg har vi selvsagt gløgg, og kakao med krem. Sistnevnte har gjerne ekstra mye krem, og masse marshmallows, sånn at man får noe varmt og visuelt som står i kontrast med snøen og regnværet som så ofte preger byen.

For turister og tromsøværinger

Når det blir litt færre folk utenfor, tar Lier frem en snøskuffe og begynner å måke snø. Det var sterk kuling dagen før vi besøkte Raketten, men nå laver snøen ned.
– Jeg har faktisk opplevd at turister som spør om de kan få lov til å måke snø for meg, forteller Lier og ler. – Men hvis de aldri har opplevd snø før, så skjønner jeg jo at det er en opplevelse i seg selv! Vi har også tipset turister om å gjøre noe så enkelt som å kjøpe rumpeakebrett og ta seg en aketur. De kom tilbake dagen etter og sa at de hadde hatt den beste dagen noensinne.

Raketten er nemlig en svært populær turistattraksjon.
– Vi kan nesten se hvilke fly som har landet på kundene vi får, sier Lier og humrer. – Vi får besøk av folk fra hele verden! Vi har også en del lokale stamgjester, men de kommer gjerne innom når det ikke er kø.

Lier lener seg på snøskuffen og ser på køen som igjen begynner å danne seg utenfor Raketten.
– Vi nyter vintersesongen, for da er det mest trafikk. Sommeren i år blir nok ganske rolig, for det skal graves i gatene i området, og da er det ikke sikkert folk klarer å komme seg bort til oss. Men den gode nyheten er at vi kommer til å få lagt inn vann og avløp, noe som blir veldig bra! Det er jo faktisk et historisk inngrep, avslutter Siri Therese Lier optimistisk, før hun setter fra seg snøskuffen og går inn i den lille bua for å overta stafettpinnen fra sønnen sin. Og slik forlater vi astronauten og Raketten hennes – med lang kø utenfor, og brede smil inne.

ANNONSE