Pizza og orgelbrus

+
Organist Brett Valliant ved Organ Stop Pizza. Du finner flere opptak med ham på Youtube.

«Amerikansk eksentrisisme på sitt beste» utbryter YouTuber Peanut Turner, under sitt besøk på Organ Stop Pizza i byen Mesa i Arizona. Vi snakker om verdens største teater-orgel – med pizzaservering.

Da undertegnede var ung, var alt størst og best i Amerika. Ting har forandret seg siden den gang, men størst er i hvert fall «Mighty Wurlitzer»-orgelet «Fox Special» som du finner på 1149 E Southern Avenue i Mesa. Og det som gjør at vi skriver om et orgel i et matmagasin, er at Organ Stop Pizza i praksis er et kjempeorgel med servering. Blant 6000 (!) orgelpiper, 17 sett med slagverksinstrumenter – styrt av orgelkonsollen – og en haug med spesialeffekter (som for eksempel en tropp dansende tøykatter …) kan du nyte en bedre pizza, en god pasta eller kanskje en salat. På den omfangsrike orgelkonsollen – som heves opp fra gulvet ved hjelp av en solid heiseanordning – vil det som oftest sitte en vaskeekte teaterorganist, som tar deg med gjennom et passende antall musikalske svisker til måltidet.

Wurlitzer

… er et kjent navn merkenavn for alle oss med et nostalgisk forhold til «Americana». Du vet; jukeboksen, der helten elegant slenger på en mynt så drømmelåta spiller opp, til glede for drømmedama på bord tre. Men Wurlitzer – eller The Rudolph Wurlitzer Company – startet egentlig som importør og produsent av instrumenter. Særlig kjent ble pipeorglene deres, som ble produsert mellom 1914 og 1943, og som gikk under navnet «Mighty Wurlitzer». Disse ble brukt i alt fra kirker til teatre, men ble kanskje særlig kjent som kinoinstrumenter, den gangen stumfilmene herjet. Et viktig poeng bak teaterorgelkonseptet var at orgelet måtte kunne etterlikne flere instrumenter, for å kunne skape hele orkesteropplevelser. Til slutt ble altså faktiske perkusjonssett koblet til, for å slå et ekstra slag for lydbildet.

Det som skiller «Mighty Wurlitzer» fra ordinære pipeorgler er at konsollen med tangentene er en helt selvstendig enhet, noe som gjør at orgelet som sådan kan utvides i det uendelige.

Organ Stop Pizza

Orgelpizzasjappa i Mesa er en etterkommer av originalen som åpnet dørene i 1972. Det var da krigsveteran og eiendomsutvikler William P. Brown så en mulighet til å kombinere sine to lidenskaper pizza og orgelmusikk. Han var selv dyktig teaterorganist, og så for seg hvordan det ekstravagante i teatermusikken ville passe som ost på pizza til matopplevelsen. Konseptet ble en umiddelbar suksess.

Etter at Brown pensjonerte seg fra restaurantbransjen i 1984, overtok to ansatte – Mike Everitt og Brad Bishop – forretningsidéen og orgelet, som ble bygget ut og bygget ut. Til slutt vokste orgelet ut av lokalene. Noe måtte altså gjøres.

Dagens Organ Stop Pizza – som åpnet i Thanksgiving-helgen i 1995 – er rett og slett bygget rundt orgelet. I midten, mellom orgelpiper og andre dingser, kan du ta plass på et av de mange langbordene. Og en halvtime etter åpning starter første sett, som består av 30–45 minutter med orgelbonanza, som ofte inkluderer åpningssekvensen til Star Wars, Korsakovs «Humlens flukt» og selvfølgelig «God bless America». Og sånn fortsetter det, med et kvarters pause innimellom.

Picture published with permisson from Organ Stop Pizza.

Kuriosa: Organ Stop Pizza aksepterer kun kontanter! Det er likevel håp for kortentusiaster: Restauranten har egen minibank.

ANNONSE