ASKO starter driften av sjødroner mellom Moss og Horten

+
Marit Bjørgen og Therese Johaug var gudmødre for de to skipene, og ble etter dåpen overrakt blomster fra direktør Kai Just Olsen i ASKO Maritime og Tore Bekken.

Nylig ble de to skipene, eller sjødronene, «MS Marit» og «MS Therese» døpt under en seremoni i Moss havn. Dronene skal frakte varer mellom øst- og vestsiden av fjorden – i første omgang med mannskap, men etter en prøveperiode på 2 år skal dette gjøres uten mannskap. Overvåkningen av båtene skal da gjøres fra land.

Dette er starten på en viktig reise ikke bare for ASKO, men også for transportbransjen både i Norge og utlandet.

– Det er litt «rock and roll» dette her, smiler konsernsjef i NorgesGruppen, Runar Hollevik. – Prosjektet med å utvikle sjødronene er et resultat av god innovasjon og et målrettet tverrfaglig samarbeid. Det er inspirerende å se resultatet av dette, og det er et viktig skritt for å sikre utslippsfri transport. Jeg er ganske sikker på at de mulighetene førerløs transport med elektriske fartøyer gir, vil være noe også andre aktører i andre bransjer vil se nærmere på – både i Norge og utlandet, mener Hollevik.

Mindre CO2-utslipp

– Sjødronene vil inngå i en helelektrisk transportkjede for å sikre effektiv og utslippsfri transport av varer. De vil bidra til lavere transportkostnader og erstatter 1 million veikilometer lastebiltransport i året. Dette betyr bl.a. 5000 tonn mindre CO2-utslipp per år, fremhever administrerende direktør i ASKO, Tore Bekken.

Nye prosjekter

– For meg er dette en spesiell dag, fremhever direktør Kai Just Olsen i ASKO Maritime. – Det har både vært grensesprengende og innovativt, og det har involvert en rekke ulike fagmiljøer. Etter min mening kunne ingen av disse alene gjennomført et slikt prosjekt. Godt samarbeid om felles mål har vært helt avgjørende for resultatet. Selv om denne skipsdåpen markerer at sjødronene nå er klare til drift, er det også bare starten på en lang reise. Utviklingen av de elektriske sjødronene baner veien for mange nye og spennende prosjekter i årene som kommer!

Kokkelandslaget

Gudmødre for de to skipene er ski-essene og OL-vinnerne Marit Bjørgen og Therese Johaug som i mange år har hatt et tett og nært samarbeid med ASKO.

Etter selve dåpsseremonien var gjennomført, ble det servert mat og drikke ombord på «MS Therese». Her hadde deltakere på kokkelandslaget – som også er en av ASKO sine samarbeidspartnere – disket opp med herlige smaksopplevelser en skipsdåp verdig. Stekt piggvar, svinekjake, løyrom og tartar var noe av det som sto på menyen.

Nå, noen dager etter dåpen, krysser de to sjødronene Oslofjorden fullastet med ulike råvarer som skal sørge for gode smaksopplevelser på spisesteder over hele Østlandet.

ANNONSE