ISS Nordea HQ ble årets matredderkantine

+
Her er kantinemedarbeiderne ved ISS Nordea HQ som ble kåret til årets matredderkantine.

I juni startet samarbeidet mellom Q-Meieriene og ISS-serveringssteder om en nasjonal matredder-konkurranse for alle serveringssteder i ISS-systemet. Det ble ISS Nordea HQ som denne gang ble kåret til årets matredderkantine.

Dette er en relativt stor kantine med mellom 650 og 700 bespisende gjester hver dag. Gjestene betjenes gjennom tre utsalgssteder, og kundeundersøkelser viser at de besøkende er svært fornøyd med kantinetilbudet både når det gjelder variasjon, bredde og kvalitet.

Målrettet

– Vi jobber målrettet med å redusere matsvinnet gjennom flere tiltak. Bl.a. planlegger vi bestillingene god tid i forveien slik at vi kan beregne råvareforbruket best mulig ut fra de historiske innkjøpsdataene vi har, sier kjøkkensjef Thomas Frøseth.
– Vi porsjonerer også ut hver rett, slik at vi har kontroll på hvor mye som forbrukes pr. porsjon. Det gir en god oversikt over hva gjestene spiser. Det som kastes veies, slik at vi har kontroll på matsvinnet.

Gode resultater

– Vår ambisjon var å få så mange som mulig kantiner til å registrere matsvinn. Fasit ble over 250 kantiner, noe vi er meget godt fornøyde med, sier matfaglig ansvarlig i ISS, Eskild Josten.
– Ser vi på de konkrete tallene for Nordea, viser lagersvinnet delt på hver gjest 1,8 gram. Tallerkensvinnet pr. gjest er 26,2 gram mens buffetsvinnet er på 0 gram! Det totale matsvinnet pr. gjest blir da 28 gram. Dette er bra, i tillegg til at matsvinnet ved denne kantinen har hatt en stabil nedgang i svinnet etter sommerferien.
Ellers vil jeg legge til at mange kantiner oppnådde gode resultater og det var svært jevnt mellom de som kom best ut i konkurransen.
Samlet sett i løpet av de fem ukene konkurransen pågikk, har vi klart å redde godt over 1 tonn mat!

Dyktig gjeng

— Vi lever i en vanskelig tid med økte priser. Det å jobbe med å redusere svinn er derfor ekstra viktig nå, ikke bare for oss i matbransjen, men for alle. Alle på kjøkkenet gjør en veldig god innsats for å bidra til å redusere matsvinnet. Derfor var det hyggelig at vi vant denne prisen som vi forøvrig skal bruke til en hyggelig aktivitet for hele gjengen, sier Thomas Frøseth.

Kreativitet

Kriteriene for å bli årets matredderkantine var:
1) Å logge matsvinnet i saffron (ISS sitt matregistrerings-program)
2) Registrere matsvinnet ukentlig
3) Dele beste matreddertips

Som vinner av konkurransen er ISS Nordea HQ med videre i kåringen om å bli Årets Matredder i Norge, som deles ut på Q-Matredderdagen hvert år. Andre og tredjeplassen gikk til ISS Apokjeden og ISS Akerselva Atrium.
– En fin ting med denne konkurransen er at den får frem mye god kreativitet når det gjelder tiltak som kan redusere matsvinn. Det å tenke bærekraft i praksis er viktig både for oss og ISS, og gjennom felles tiltak er det lettere å skape aktiviteter som involverer hele verdikjeden, sier KAM Tore Jacobsen i O. Kavli AS og Q-Meieriene AS.
– At spiselig mat havner i søpla, er et problem som angår alle. Best før betyr ikke dårlig etter, og jo flere som sprer dette budskapet, jo mer mat kan vi redde. Skal vi nå myndighetenes mål om å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030 må vi jobbe sammen, sier Tore Jacobsen.

ANNONSE