Yankie-tutti frutti mot sommersavn?

Nei, vi snakker ikke om låta til Little Richard fra 1955. Vi snakker heller ikke om godteposer. Nok en gang skal vi til USA, og til konservering med punch.

Tutti frutti – italiensk for en salig blanding av mange frukter, sånn cirka oversatt – har overførte betydninger som varierer med hvor du er. Spør du om tutti frutti i Luxembourg, får du fruktsalat. I Nederland får du dessert med tørket frukt.

Men i USA ble tutti frutti synonymt med lufttette glass, fylt av alskens deilige sommerfrukter – som lå og godgjorde seg i sukker. Og druebrennevin! Blandingen ble brukt til alt fra kakefyll (beklager ordspillet) til middagstilbehør, og ble en etter hvert selvfølgelig del av den jevne amerikaners kjøkken. Glasset ble stadig etterfylt etterhvert som innholdet minket, og nye bær kom i sesong. Det eneste man advarte mot, var mørke bær som blå- og bjørnebær. Fruktglasset skulle nemlig også spre glede i en ellers hard hverdag, og da var det viktig at fruktblandingen så lys og munter ut.

Frem til forbudet

Den konserverte Tutti frutti-blandingen hadde god holdbarhet. Vi snakker årevis. Enkelte mente sågar at den kunne vare evig. Populariteten til produktet svant imidlertid hen en god stund før sistnevnte frist. Rundt 1915 ble tutti frutti – som tok USA med storm i 1880-årene – erklært passé. Og da forbudstiden kom, ble den erklært forbudt.

Retrobevisste hentet blandingen frem igjen på 1970-tallet, og nå vil SMAKmagasinet oppfordre dagens norske serveringssteder til å vurdere produktets anvendelighet, som en morsom tilleggsgreie til desserten. For eksempel.

Dette er Yankie-tutti frutti

Siden dette er en amerikansk greie, kommer målene i «cups». Og siden målet «cup» er så ubeskrivelig upresist, lar vi det stå uoversatt, og oppmuntrer i stedet til prøving og feiling.

Vi tager ett Norges-glass – av nostalgiske årsaker – som vi kan gjøre lufttett, og som vi steriliserer. Så fyller vi glasset med 2 «cups» sukker og en halv «cup» druebrennevin. Dette blandes sammen, før vi med ei tresleiv jobber inn frukten, som på forhånd er delt opp i like store biter. Blandingen skal stå i én uke før bruk. Husk å røre med tresleiv en gang om dagen i to uker, deretter en gang i uken.

Kilder: Gastro Obscura, WIkipedia

ANNONSE