NM I KOKKEKUNST arrangeres for 30. gang

Norske Kokkers Landsforening har i mer enn tretti år utviklet unge talenter gjennom NM I KOKKEKUNST. I år arrangeres mesterskapet 28.–29.september på E.C Dahls Bryggeri i Trondheim. Mesterskapet arrangeres av Norske Kokkers Landsforening.

Enhver form for konkurranse skaper vinnere. Mange av vinnerne i NM fortsetter en aktiv karriere som konkurransekokker, og blir vinnere i store og prestisjefylte internasjonale kokkekonkurranser, som Culinary World Cup, IKA Culinary Olmpics, Global Chef Challenge, Nordic Chef og Bocuse d’Or.
– Vinnere av NM I KOKKEKUNST har uttrykt sin egen tids trender og bidratt til å skape innovasjon i kokkefaget. Konkurransene bidrar til mye positiv oppmerksomhet for kokkefaget. Det har for mange norske kokketalenter vært en viktig læringsarena og Norske Kokkers Landsforening er stolte over å ha bidratt med dette i mer enn 30 år, sier president Kim-Haavard Larsen.

Vinnere NM I KOKKEKUNST

Når man ser gjennom historien til NM I KOKKEKUNST, er det vanskelig å komme utenom den første vinneren i 1990, Bent Stiansen. Den gang jobbet han som kjøkkensjef på Hotel Refsnes Gods, Moss. Bare tre år senere vant han Bocuse d’Or i Lyon. Historien om Bent Stiansen er unik. Ingen andre norske kokker har hatt en slik sammenhengende suksess etter alt Bent oppnådde som Norges og verdens beste kokk.

Bent Stiansen har fortjent en stjerne i Guide Michelin de siste 25 årene. Statholdergaarden har skapt et bærekraftig restauranthus med bakgrunn i kokkefaget, hvor Bent formidler stolthet og glede over verdens beste håndverksfag. Der tar han også imot lærlinger i kokk- og servitørfaget fra hele landet og lærer dem opp til å bli blant landets beste lærlinger.

NM I KOKKEKUNST har hatt mange vinnere, men bare en kokk har vunnet tre ganger på rad, og det er Trond Moi. De Norske Kokkelandslagenes manager Gunnar Hvarnes vant NM I KOKKEKUNST i 2006 og 2007. Historien forteller at NM I KOKKEKUNST bare en gang er vunnet av en kvinne, Beathe Hals i 1998. På NKL.no finner du alle vinnere av NM I KOKKEKUNST.

Hans Majestet Kongens pokal

Hans Majestet Kongens Pokal er det gjeveste, norske trofé som deles ut under norske mesterskap, og den deles ut til vinneren av NM I KOKKEKUNST. Den første kjente kongepokalen ble satt opp av Kong Oscar II allerede til Huseby-rennene i 1879.

NM I KOKKEKUNST 2022 arrangeres sammen med NM I SERVITØRFSAGET. To fag med sterke relasjoner i hverdagen og to fag som sammen skaper de gode opplevelsen for enhver gjest. Tidligere i år inngikk Norske Kokkers Landsforening en avtale om samarbeid med Servitørlauget KKHR. Avtalen skal bidra til:

 • Å styrke samarbeidet mellom Servitørlauget KKHR og NKL, med tanke på rekruttering til restaurant- og matfag, og for å gjøre de respektive fag til et mer interessant yrkesvalg.
 • Å uttrykke et tydelig fokus på rekruttering gjennom faglig samarbeid og konkurranser på faglig høyt nivå, samt at det legges sterk vekt på konkurransenes betydning for å skape oppmerksomhet rette mot kokk- og servitørfagene.
 • Servitørlauget KKHR og NKL må dyrke sine egne særegenheter for å nå organisasjonenes målsetninger i denne samarbeidsavtalen.

Deltagere NM I KOKKEKUNST 2022

Sindre Hjelmseth, To Rom og Kjøkken, Trondheim
Commis Simen Lund

Siriyaporn Rithisirikrerg, Thon Hotel Lofoten og Vesterålen
Commis Robin Arktandet Pettersen

Emil Lundemo, Hegstad & Blakstad AS, Trondheim
Commis Sebastian Heggli

Petter Soma, Fisketorget, Stavanger
Commis William F. Thorsteinsbø

Nils Flatmark, Britannia Hotel, Trondheim
Commis Maria Tingstad

Simen Johansen, Restaurant Vaaghals, Oslo
Commis Noa Ståhl

Stine Strand, Quality Hotel Maritime, Haugesund
Commis Birgitte L. Engh

Dommere NM I KOKKEKUNST 2022

Hoveddommer: Sven Erik Renaa, en av Norges mest markante kokker og driver Renaa med 2 stjerner i Michelinguiden.

Plassdommer: Jan Kåre Johansen og Eline Sofie Sunde.

Smaksdommer: Kjetil Gundersen, Haflidi Halldórson (Island), Mette Julius Evensen, Lars Lian, Christer Rødseth og Wenche Andersen.

Deltagere NM I SERVITØRFAG

 • Tor Espen S. Ovesen, Restaurant ELV
 • Ole August Rosengren, Brasserie France
 • Birk Torp, Spontan Vinbar
 • Rolf E. Wenstad, Norsk Restaurantskole
 • Ole Øystein Trætli, To rom og kjøkken
 • Magne Gaut, Le Bistro

Dommere NM I SERVITØRFAG

Hoveddommer: Alexander Skjefte
Dommere: Joachim Andersen, Hege Amdahl, Monika Kålås og Camilla Laiho Trondsen

Gjennomføring av NM i KOKKEKUNST 2022

 • NM i Kokkekunst 2022 blir arrangert over to dager.
 • På dag 2 vil service skje i samarbeid med deltagere i NM for servitørfag.
 • Kokkene tar med seg poengene fra dag 1 til start på dag 2, den deltageren med flest poeng etter to konkurransedager vinner NM I KOKKEKUNST 2022.

 • Tirsdag 27.09: trekning av konkurranserekkefølge
 • Onsdag 28.09: dag 1 – mystery basket / lage mat til 8 gjester
 • Torsdag 29.09: dag 2 – 3 retters meny til 12 personer

Gjennomføring av NM I SERVITØRFAGET 2022

 • Tirsdag 27.09: trekning av konkurranserekkefølge
 • Onsdag 28.09: servitørfaglige oppgaver på arenaen
 • Torsdag 29.09: service i samarbeide med kokkene og andre oppgaver på arenaen

Her finner du resultatene fra årets konkurranse:

ANNONSE