Fiolen i Rosendal

Rosendal er gjerne synonymt med baroner og baronesser, og slekter som Rosenkrantz, Mowat og Rosenkrone. Og de siste fem årene også med Elin Enes og hennes matgleder langs Skålagato. Velkommen til Fiolen og Hylleblomen.

– Jeg har nok ikke lært meg begrensningens kunst, humrer en smørblid Elin Enes. Kvinnen bak matgledene i Rosendal og Uskedalen har drevet Elins Matgleder i 10 år; de siste fem av dem også i Rosendal, i form av Restaurant Fiolen og Café Hylleblomen.
– Det var som å komme hjem. Vi ble mottatt med åpne armer, forteller Elin om flytten fra nabotettstedet Uskedalen, vel 15 minutter sør for baroniet.

Downtown Uskedalen

Men Elin, som både bor i og kommer fra Uskedalen, har på ingen måte gitt opp hjemstedet. Det er der som matgledenes hovedkvarter ligger, med eget produksjonskjøkken. For Elin driver selvsagt med catering også. Pluss to selvbetjente interiørbutikker(!), og ei båthavn(!!). Og nevnte vi at hun bor på en bondegård? Ja, det var jo dette med begrensningene som ikke var der…
– En kveld mannen min og jeg gikk en deilig spasertur hjemme i Uskedalen, så vi et til salgs-skilt på et gammelt slakteri. «Her er det jo masse muligheter», tenkte jeg. Så vi kjøpte bygningen noen dager etterpå. Heldigvis er jeg gift med en real handyman, så ting begynte å ta form rimelig fort. I dag heter stedet Vertshuset Perla; et flott selskapslokale med et snev av Spania, forklarer den lett «spaniafile» Elin.
– Nå virker det jo som at vi driver alt på impuls. Men impulsene styres av regnestykker som går i pluss. Gjør de ikke det, får impulsene bare fly videre, legger Elin til.
– Sunn økonomi er en forutsetning for alt vi gjør.

En ujålete fiol

Restaurant Fiolen i Rosendal er et familievennlig spisested med noe godt for store og små. Idas kyllingfocaccia er den virkelige storselgeren, men savnet er stort også etter husets betasuppe når gryta går tom.
– Vi er veldig bevisste på å unngå matsvinn. Derfor lager vi opp maten underveis. Matkast er både uetisk og uøkonomisk.
Naboen Café Hylleblomen holder åpent etter behov, og har en enklere meny. Fokus er kaffe, is og enklere bakverk. Stedet fungerer også som «back-up» for Fiolen.
– Og midt mellom har vi laget en ny uteservering. Med tak; tilpasset vestlandsvær!
Apropos hylleblomst: Svenskene har i mange år vært bedre enn oss til å utnytte «fläder» til drikk. Men hos Elin lages egen hylleblomstsaft, til salgs i Fiolen. I tillegg til egen syringele. Pluss enkelte andre godsaker.
– Det er noe jeg liker å pusle med i lavsesongen, påpeker Elin.

Helårs

For Restaurant Fiolen holder nemlig dørene åpne hele året, til tross for at Rosendals drøye 800 innbyggere egentlig ikke er kundegrunnlag godt nok.
– 80 prosent av omsetningen skjer om sommeren, da turister fra inn- og utland fyller gatene. Og for å holde på dyktige medarbeidere – som gjerne trenger helårsjobber – ble løsningen å la vår og sommer finansiere høst og vinter. Dessuten betyr det mye for rosendølene å ha et møtested også når det blir kaldt i været, avslutter uskedølen Elin Enes.

ANNONSE