En teopplevelse med Stephen Twining!

Da SMAKmagasinet var i London, besøkte vi Twinings sin flaggskipbutikk på 216 Strand. Disse lokalene har vært hjemmet til Twinings siden 1706, da det ble kjøpt som «Tom’s Coffee House» av Thomas Twining. Det gjør butikken til Londons eldste tebutikk!

I 2020 fikk lokalene en oppussing, og resultatet er nydelig. Straks du går inn i butikken, senker roen seg – og du får omtrent samme følelse som når du brygger deg en kopp med te. Og te er det ikke mangel på her! Det lange, smale lokalet har hylle på hylle med ulike typer te – fra velkjente tetyper som Earl Grey og English Breakfast, til nyere tetyper som ‘Inner Peace’ og ‘Digest’.

Men du finner ikke bare te i butikken. Du får også lære om historien til Twinings, om hvordan man lager de gode teblandingene vi alle elsker, og om Twinings sitt Sourced with Care-program. Innerst i butikken har de også en tebar, hvor du kan smake på ulike teer før du bestemmer deg for hva du ønsker å kjøpe.

Tetips fra Stephen Twining

Som en del av opplevelsen deltok vi på en tesmaking med Stephen Twining. Han er 10. generasjon Twining, og er sentral i arbeidet som gjøres i Twinings. Han er også en av Twinings sine teblendere.

Under tesmakingen ga Stephen oss en rekke tips til hvordan man skal gå frem for å brygge den perfekte koppen med te.
– Det er viktig å ha riktig temperatur på vannet. For svart te og urtete skal man bruke kokende vann. Skal man lage Oolong-te, lar man vannet koke opp og venter en liten stund før man heller vannet over teen. Og ved hvit te skal vannet være enda litt kjøligere igjen, sier han. – Og husk at man alltid skal bruke friskt vann, og ikke koke vannet flere ganger!

Men det er ikke bare vannet som er viktig – man må også gi teen nok tid til å trekke.
– Noe jeg ser mye av, og som absolutt ikke er riktig fremgangsmåte, er at folk heller vann i koppen, gir teposen en ‘jolly good jiggle’ og fjerner den. Da vil du kun få en kopp med farget vann, forklarer han. – Te trenger tid på å gi fra seg all smaken. Gir du teen nok tid, vil resultatet bli bra.

Hvor lang trekketiden bør være avhenger av størrelsen på tebladene.
– Naturlig nok vil små teblader kreve mindre tid enn store blader. En tommelfingerregel er at små teblader trenger 3–4 minutter, mellomstore blader trenger 4–5 minutter og store blader trenger 5 minutter eller mer, sier Stephen. – Men husk at smaksstyrken til teen avhenger av forholdet mellom te og vann. Dersom teen er for svak, må man bruke mer te. Og dersom man synes smaken er for sterk, kan man tilsette litt kokende vann når bryggeprosessen er ferdig.

Og hvis du liker iste? Stephen har tips til det også.
– Brygg te på vanlig måte, men lag den dobbelt så sterk. Deretter tilsetter du isbiter, slik at teen kjøler seg ned. Et godt tips er også å lage isbiter av te, slik at teen ikke vannes ut, sier Stephen. – Jeg elsker iste, så dette er en fremgangsmåte jeg bruker mye!

Som en avslutning gir Stephen oss «tre regler for tedrikking»:
– Regel nummer 1 er at du skal drikke den teen du har lyst på, på det tidspunktet du ønsker. Regel nummer 2 er at du ikke skal bruke sukker i teen. Regel nummer 3 er at dersom du har lyst til å bruke sukker, så skal du ta en titt på regel 1 igjen, sier Stephen og humrer.

Så der har du det, altså, rett fra Twining selv: Te er til for å nytes – når du vil, og slik du vil.

ANNONSE