Danmark med kostråd for proffkjøkken

Danske Fødevarestyrelsen lanserer «Kostråd til Måltider»; offisielle kostråd til bransjen for å minske klimaavtrykket.

Fødevarestyrelsen er et direktorat under danskenes versjon av Landbruks- og matdepartement. Direktoratet jobber med alt fra nøkkelhullsmerking til kjøttkontroll. Nå har de laget en egen versjon av de offisielle danske kostholdsrådene, tilpasset profesjonelle kjøkken. Målet er like mye å redusere klimabelastningen som å gjøre danskene sunnere. 

Hundretusenvis

Fødevarestyrelsen beregner at statlige, fylkes- og kommunale kjøkken alene serverer omkring 650.000 måltid hver eneste dag. I tillegg kommer altså private etablissement som restauranter, kafeer, kantiner og barer. Ved å få flest mulig av disse aktørene til å velge mer klimasmarte måltidsløsninger, mener styrelsen at man vil kunne redusere klimaavtrykket med opp mot 45 prosent. Utover dette allerede hårete målet, mener styrelsen at landets proffkjøkken har en sterk påvirkning på det danske folk i kraft av å være kulinariske forbilder. Man tror derfor at den danske hvermansen etterhvert vil kokkelere både sunnere og miljøvennligere også hjemme. Slik vil klimagevinsten økes ytterligere.

Menyplanlegger

Fødevarestyrelsen går ganske konkret til verks. På nettstedet «Alt om kost» er det lagt ut en egen menyplanleggingsmal, der man fokuserer på smartere råvarevalg i form av mer grønt og mindre rødt. Nøtter og frø er bra i små mengder, så lenge man unngår varianter som solsikkekjerner, paranøtter og ristede mandler. Melkeprodukter går greit i moderate mengder, så lenge man velger fettsvake varianter. Fersk frukt er bra, mens tørket frukt bør spises med nennsomhet.

Klimaavtrykk pr. måltid

Nettstedet «Alt om kost» går helt ned på måltidsnivå  i sine beregninger av miljøvennlighet. Et måltid der 50 prosent av oksekjøtt byttes ut med grønt, vil få et redusert klimaavtrykk på 40 prosent. Byttes alt oksekjøtt ut mot linser og vegetabilsk olje, vil avtrykket reduseres med hele 90 prosent. For de av oss som må ha kjøtt, anbefales kylling og svin fremfor oksekjøtt. 


Kilder: Fødevarefokus, Fødevarestyrelsen

 

ANNONSE