Lokalmat øker i dagligvare – vil også påvirke serveringsmarkedet

+
Lokalmaten får stadig større betydning både på dagligvare og i serveringsmarkedet. Sjekk ut ASKO serverings sortiment.

Tallenes tale er klar, salget av lokalmat økte med hele 13 prosent i 2021. Det viser at lokalmat får en stadig større betydning for flere forbrukere, noe som ganske sikkert vil prege menytilbudet på norske serveringssteder. Nordmenn vil ha norske produkter med unik historie og lokal identitet.

Mens MENY-kjeden har lagt bak seg et sterkt år med en positiv omsetningsvekst på ca. 2 prosent mot 2020, tar lokalmat nye høyder med en eventyrlig vekst på hele 13 prosent. Lokalmat endte med en omsetning på 1,35 milliarder kroner i 2021.
– På ti år har lokalmat gått fra å være veldig smale produkter for spesielt interesserte til noen mange vil ha. Dette er en gledelig og viktig utvikling som bidrar til flere lokale arbeidsplasser og mangfold av leverandører, samt større utvalg av norskproduserte varer i våre butikker, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

Korona-effekt

I 2011 solgte MENY lokalmat for drøye 200 millioner kroner. På 10 år er salget nesten syvdoblet. Nå utgjør lokalmat seks prosent av MENYs omsetning. Salget har skutt fart de siste to årene, noe Kjuus tror blant annet skyldes økt bevisstgjøring hos forbrukere som et resultat av korona.
– Da pandemien rammet våren 2020, kjørte vi markedskampanjer for å hjelpe de små og sårbare lokalmatprodusentene. Vi så en umiddelbar økning, som gledelig nok har holdt seg. Lokalmat handler om kvalitet og matkultur, men også utnyttelse av lokale råvarer og en tydelig geografisk identitet, sier Kjuus.

De fleste lokalmatprodusenter har startet i det små med varer i en eller to MENY-butikker, men som nå er tilgjengelige i alle 187. Eksempler er Ask Gård, Røyland Gård og Bjertnæs & Hoel. Noen har til og med startet med eksport, som Sigdal Knekkebrød og Den sorte havre.
– Jeg er imponert over hvordan lokalmatprodusentene har utviklet seg. Vi har klart å bygge en arena for kompetanse-, samarbeid- og innovasjonsdeling, sier Kjuus.

Lokalmaten får også en stadig større plass i ASKO Serverings sortiment. Ønsker du et større innslag av lokale spesialiteter på menyen, kan det derfor være nyttig å se nærmere på denne kategorien hos ASKO Servering.

ANNONSE