Fransk mesterkokk besøkte KIT-akademiet

Frankrike har en rik kulinarisk tradisjon og er med rette stolte av sin matkultur. Den franske ambassaden spiller en viktig rolle i den sammenheng, og legger bl.a. til rette for kulinarisk kulturutveksling. I den forbindelse besøkte den meritterte franske kokken Christophe Hay Norge og KIT-akademiet.

Det var faglærer Bruno Delafosse ved Etterstad Videregående skole som hadde tatt initiativ til dette inspirerende innslaget i undervisningen.

Stas

Tidligere i høst inngikk KIT-akademiet en avtale med Oslo Voksenopplæring Helsfyr/Utdanningsetaten om å leie ut KIT-akademiets lokaler en dag pr. uke i skoleåret 2021/22.

Lokalene brukes i undervisningen av voksne minoritetsspråklige som ønsker å ta fagbrev i kokk og servitørfag. Gjennomsnittsalderen på elevene er mellom 32 og 33 år, og de er motiverte for å få seg en utdannelse som kan gi en jobb og bidra til integrering i samfunnet. Opplæringen skjer i henhold til læreplanene og målet er at elevene skal klare fagbrev etter 4 år.

KIT-akademiet har gode fasiliteter som passer bra til denne type undervisning, og ekstra stas var det å få besøk av en inspirerende stjernekokk. (Christophe Hay og hans restaurant La Maison dà Côté har hatt én stjerne i Guide Michelin fra 2016.)

Terroir

– Jeg er naturlig nok veldig opptatt av alle de fantastiske råvarene du finner i Loire, smiler Christophe Hay. – I denne delen av Frankrike har vi det meste. Derfor er jeg veldig fokusert på å bruke lokale råvarer så lagt det er mulig. Vi har knyttet til oss leverandører som skaffer utmerkede kvaliteter av kjøtt, fugl og fisk. Jeg har også en egen grønnsaks-hage som skaffer oss det meste av grønnsakene vi trenger. Jeg er spesielt stolt av at vi også eier en teig med eikeskog hvor vi finner trøffel! Årlig høster vi rundt 50 kilo av denne delikatessen som passer til så mye.

Christophe Hay er for øvrig også en sentral representant for bærekraftig gastronomi som setter sitt tydelige preg på det franske kjøkken. Respekt for miljøet og bruk av lokale spesialiteter vektlegges sterkt.

At dette også gir et godt utgangspunkt for å lage fantastiske smaksopplevelser, viste Christophe Hay under sin kokkelering på KIT-akademiet. Som en ekstra spiss på det hele toppet han – bokstavelig talt – en av rettene med trøffel høstet i egen skog.

Både Bruno Delafosse, Christophe Hay og den franske ambassade fortjener honnør for et flott opplegg som fikk meget gode tilbakemeldinger fra elevene. Christophe Hay hadde vært i København på et tilsvarende opplegg dagen før. Etter seansen på KIT-akademiet var ferdig, var det klart for hjemreise til den lille byen Montlivault hvor han både driver sin restaurant La Maison dá Côté og er engasjert i spisestedet Côté Bistro.

ANNONSE