Frukt og grønt-tall: Nordmenn ligger bak Europa

Nedstengningstiltak fører til at nordmenn spiser mindre frukt og grønt. I år spiser vi i gjennomsnitt kun 3,2 porsjoner frukt og grønnsaker om dagen. Tallet plasserer Norge i bakleksa sammenlignet med anbefalingene og med europeiske naboland.


De årlige tallene for frukt- og grøntkonsum i Norge fra Opplysningskontoret for Frukt og Grønt(OFG),viste en kraftig nedgang i nordmenns forbruk av frukt og grønt da samfunnet stengte ned. Fra et gjennomsnittlig forbruk på 3,4 porsjoner frukt og grønt om dagen i 2018 og 2019, ble det redusert til 3,1 enheter i 2020. For 2021 er det en svak, men ikke signifikant oppgang til 3,2 porsjoner. Det er også stor forskjell mellom kjønnene, der særlig menn spiser mye mindre frukt og grønt sammenlignet med før pandemien.
- Tallene for 2020 viste at koronapandemien hadde stor innvirkning på hvor mye frukt, bær og grønnsaker hver enkelt av oss spiser. Mindre restaurantbesøk og bortfall av kantineordninger på arbeidsplassen som følge av hjemmekontor var viktige forklaringsfaktorer, uttalte analysesjef Tore Angelsen i OFG i en pressemelding.
Bak Europa
Kun 22 prosent av nordmenn spiser i 2021 «fem om dagen», som er anbefalt mengde frukt, bær og grønnsaker. Før pandemien lå dette på nesten 25 prosent. Til sammenligning er andelen i Storbritannia, Frankrike, Spania og henholdsvis 43 prosent, 40 prosent og 33 prosent. Og trenden går riktig vei: I perioden fra 2017 til 2021 har det vært en signifikant økning i andelen av befolkningen som spiser minst fem porsjoner om dagen.
Våre nærmeste naboland har sett en lignende utvikling som i Norge, og har et enda dårligere utgangspunkt. I Danmark er andelen 13 prosent og i Sverige 12 prosent i 2021. Begge land er kraftig ned i løpet av pandemien.
WHO har undersøkt hva som påvirker mengden frukt og grønt europeere konsumerer, og har konkludert med at tilgangen på frukt og grønnsaker hele året påvirker positivt. På den andre side viser mangel på eller begrenset tilgang på frukt og grønnsaker, eksempelvis lite variasjon i butikkene og dårlig kvalitet på utvalget, rapporteres som hindringer forøktinntakav dissematvarene.

Tilgang på europeisk frukt og grønt kan være en avgjørende faktor som bidrar til å øke konsumet i Norge. Når norske produkter er ute av sesong, kan import fra våre europeiske naboland opprettholdekonsumet av fersk frukt og grønt.
I en fersk rapport om nordmenns kosthold, peker Helsedirektoratet på at gulrot, løk, tomat og salat er grønnsaksslagene med høyest forbruk i Norge de siste ti år. Bananer, ulike sitrusfrukter og epler er fruktslagene med høyest forbruk. Mesteparten av frukten og bærene som omsettes i Norge er importert.
- Vi går sakte, men sikkert i riktig retning når det gjelder grønnsaker. Når det gjelder frukt og bær går det ned. Det håper vi å klare å snu i tiden fremover, uttalte divisjonsdirektør Linda Granlund da Helsedirektoratet presenterte rapporten.

ANNONSE