Feirer rekordsesong for norsk sider under Norsk Siderfestival i Bergen 5.-6. november

Mange soltimer og en varm sesong har gitt en enorm kvalitet på sesongens sider. Under Norsk Siderfestival slipper produsentene fra hele landet de siste nyhetene, og feirer starten på «eksportåret 2022».

-Årets eplesesong har vært rekordbra med tanke på både volum og kvalitet, forteller leder for Sideklynga Hardanger, Kjetil Raaen Widding. Nå rigger siderprodusentene seg for et 2022 med sterk vekst, og feirer den fruktbare utviklingen under Norsk Siderfestival.

Rekordsesong i Hardanger

I 2020 ble det produsert 390.000 liter med sider i Hardanger. Før årets høst er omme vil det ha blitt presset rekordhøye 750.000 liter med sider i samme region. I løpet av årets første seks måneder har salget av norsk sider på Vinmonopolet økt med 29%. Den økte interessen merkes godt, med tomme polhyller, økt besøk på gårdene og større etterspørsel fra land som USA, Russland og Japan. Lederen for Siderklynga Hardanger spår at 2022 vil bli «det store eksportåret». -Det er mange nye produkter på vei, og siden vi nå har rekordhøy produksjon vil det være mulig å starte med eksport i småskala fra neste år, forteller Widding.

Slipper nyhetene under Norsk Siderfestival

Startskuddet for den nye rekord-årgangen av norsk sider skjer under Norsk Siderfestival på Kulturhuset i Bergen, 5.-6. november. Festivalen arrangeres av Matarena AS i samarbeid med Hardanger Siderprodusentlag, og arrangørene merker godt den store interessen fra publikummere og serveringsbransjen som tørster etter å lære mer om den norske sideren.

På festivalen som går over to dager kan publikum kan smake seg gjennom bredden av sidere fra hele landet, treffe produsentene og delta på kurs og mesterklasser om sider.

- Under festivalen kobler vi også på mange av de dyktige kokkene i Matbyen Bergen for å vise alle de spennende kombinasjonene med mat og sider, sier daglig leder i Matarena AS, Alexandra Krage Angell, om årets program. Der kan besøkende delta på kurs i alt fra sushi og sider, til nasjonale sidertrender, og sidertyper som egner seg best sammen med kjøtt. Og alle råvarene er lokale.

Under Norsk Siderfestival vil Innovasjon Norge dele ut Bedrifts Utviklingsprisen i Vestland for landbruket, fredag 5. november kl. 12:45.

Viser frem årets sider

En av siderprodusentene som gleder seg stort til å vise frem årets nyheter er Olav Bleie fra Alde Sider. -Det har vært en helt fantastisk sesong med masse epler i år, og kvaliteten er vanvittig høy på grunn av alle soldagene. Alle timene med sol gir velutviklede epler. Nå begynner årets sider å bli ferdig, og det smaker utrolig godt. Jeg gleder meg veldig til å vise frem sideren på messen til bergenserne. Den unge sideren er klar akkurat nå, og den får du smake på Norsk Siderfestival.

ANNONSE