Plantemat kan gi ny helse

+
Et kjøtt- og meierimagert kosthold kan gjøre underverker for helsen, mener Tanja Kalchenko, leder for PAN Norge.

– Ved å kutte ned på kjøttspisingen – og i stedet legge inn mer plantebasert føde på menyen – vil du kunne få en helt ny tilværelse, sier Tanja Kalchenko, lege og spesialist i medisinsk radiologi på Oslo universitetssykehus Ullevål, og leder for PAN Norge.

– Bare 20 prosent av oss spiser det kroppen vår trenger av frukt og grønt. Det er dramatiske tall. Særlig når vi tenker på at drøye 80 prosent av oss spiser så mye mettet fett at det går direkte utover helsen vår. Vi har med andre ord et stort potensial for langt bedre folkehelse, hevder PAN Norge-leder Tanja Kalchenko.

Betydningen av et sunt plantebasert kosthold

PAN Norge er den norske delen av en internasjonal organisasjon som heter Physicians Association for Nutrition International – eller bare PAN International. Som navnet indikerer, er dette en sammenslutning av og for fagpersoner i helsesektoren. Organisasjonens mål er å bevisstgjøre både det medisinske fagmiljøet, og befolkningen forøvrig, om den ganske dramatiske forbedringen av helse og livskvalitet som følger av et mer plantebasert kosthold.
– Reduksjon i kjøttforbruket er helt nødvendig, både av rene miljøhensyn, men også for å gi «hvermansen» ny og bedre helse. Derfor jobber vi med informasjon både i forhold til kolleger i helsesektoren, og i forhold til politisk ledelse, fortsetter Tanja Kalchenko.

Kroppen skjønner ikke sitt eget beste

Stadig fler velger en kjøttfri dag eller to i uka, og det å være vegetarianer har blitt «mainstream». Tross denne utviklingen, ligger inntaket vårt av mettet fett – som primært kommer fra rødt kjøtt og meierivarer – langt over det kroppen egentlig tåler. Så hvorfor holder vi egentlig på som vi gjør?
– Det er fordi kroppen vår – fra naturens side – er programmert til et annet liv enn det vi faktisk lever her i den vestlige verden. Fra evolusjonens side er kroppen opplært til et underskudd på mat. Derfor føles det naturlig – når det er mat tilgjengelig – å spise så mye som mulig, for å være forberedt på dagevis uten mat. Og i en slik situasjon ville kjøtt vært en veldig nyttig næringskilde. I vår moderne verden er jo livet et helt annet, men det forstår ikke kroppen sånn helt uten videre. Derfor må vi lære kroppen vår nye vaner, forklarer Tanja Kalchenko.

Et spørsmål om liv og død

– I Norge regner vi med at rundt 45 prosent av for tidlige dødsfall kunne vært forebygget ved hjelp av livsstilsendringer. Her spiller kostholdet en viktig rolle. Husk at vi har en fedmeepidemi i hele den vestlige verden, som bidrar til høyt blodtrykk, åreforkalkningssykdommer og diabetes, for å nevne noe. Alt dette skjer fordi vi spiser feil. Hvis vi reduserer inntaket av mettet fett, og fyller tallerkenen med frukt og bær, belgvekster, fullkornsprodukter, nøtter og grønnsaker, så får vi derimot et kosthold som beskytter mot fedme, diabetes og hjertesykdommer. Det er også vist at sunn kost forebygger flere kreftvarianter.

Hvor skal vi starte?

Hvor er det lurt å starte, for å venne seg til en ny mathverdag?
– Halvparten av kjøttforbruket vårt her til lands, består av bearbeidete kjøttprodukter. Det er her vi bør kutte først og mest, mener lederen for PAN Norge.
– De nye, danske kostholdsrådene anbefaler en ukentlig kjøttmengde på mellom null og 350 gram. Det kommer lignende råd i Norge om ikke lenge. Det betyr at vi tåler litt kjøtt, men det bør være ren vare. Resten av kostholdet bør være plantebasert.

En stor mulighet for matbransjen

– Matbransjen i Norge har en enorm påvirkningskraft. Og det er i bransjens egen interesse at kundene lever gode og sunne liv. Derfor oppfordrer vi bransjen til å fokusere enda sterkere på et kjøtt- og meierimagert kosthold. Det vil kunne gjøre underverker, avslutter Tanja Kalchenko.

ANNONSE