Fra fotballspiller til kaptein på Kokkelandslaget junior

Tonje Torvang smiler mot kameraet
+
Tonje Torvanger er utnevnt til kaptein på Kokkelandslaget junior.

Da Tonje Torvanger vokste opp, var hun opptatt av fotball og idrett. Selv om hun alltid likte å stå på kjøkkenet med mor og bestemor, tenkte hun ikke på matlaging som et mulig yrkesvalg. Planen hennes var å begynne på idrettslinja på videregående, men da en langvarig skade gjorde at hun måtte endre retning, falt valget på kokkelinja. Selv om det startet som en tilfeldighet, vokste interessen og lidenskapen for matlaging da hun begynte å jobbe med faget.

Siden hun begynte på kokkelinja, har Tonje vært svært aktiv. Ved siden av at hun jobber på Statholdergaarden, var hun fra 2015 til 2017 med på Kokkelandslaget junior, og i 2016 var hun med på å ta OL-bronse. I 2018 ble det bronse med seniorlandslaget, og i 2020 ble det OL-gull. Hun forteller selv at det har vært høydepunktet i karrieren hennes så langt. Men 26-åringen tar seg ingen pause av den grunn – hun har nå blitt utnevnt til kaptein for juniorlandslaget.

– Jeg er veldig takknemlig for at de spurte meg, og for at de har troa på at det er en oppgave jeg kan få til. Det er en stor utfordring, men jeg gleder meg til å sette i gang, forteller hun til SMAKmagasinet.

Variasjon, adrenalin og samhold

Når Tonje får spørsmål om hvorfor hun liker å være kokk, klarer hun ikke å velge én grunn.

– Det er en kombinasjon av flere faktorer! Ingen dager er like, det er mye variasjon, og det er fart, spenning og adrenalin. Man lærer alltid noe nytt – ikke bare faglig, men også om seg selv og andre. Det er egentlig litt som å drive med en lagidrett, sier hun og ler. For selv om hun er veldig glad i å lage mat, og liker å kjenne at hun utvikler seg, er det samholdet på jobben hun liker aller best med å være kokk.

– Man jobber tett på andre mennesker, og må bli flink til kommunikasjon og samarbeid. Det er høyt tempo, og man må løse oppgaver sammen. Da får jeg veldig team-spirit. Jeg kunne aldri jobbet med dette yrket uten samholdet vi har, forteller hun. 

Satser på gull

Det siste året har vært tøft, og Tonje gleder seg veldig til å komme tilbake til en normal hverdag med jobb og faste rutiner. Fokuset fremover vil ligge på Kokkelandslaget, og hun er svært spent på tiden som kommer.

– Det blir en annen måte å jobbe på enn det jeg er vant til. Jeg blir ikke bare en kokk med mine egne oppgaver, men jeg får ansvar for et helt lag – både på faglig og personlig nivå. Jeg må ha oversikt over alle oppgavene og hvem som skal gjøre hva, men jobben krever også at jeg ser kokkene og hvordan de har det, forteller hun. – Det går opp og ned for alle, og det vil alltid være noen perioder som er tøffere enn andre. Da må jeg kunne ta vare på dem.

 Tonje har ikke snaue mål for Kokkelandslaget: Hun satser på gull.

– Jeg satser høyt! Det er lenge siden juniorlandslaget tok gull, og sist tok de OL-sølv. Det hadde derfor vært dumt hvis jeg ikke satte et mål om gullet, sier hun og ler. – De aller fleste på landslaget er nye, og det er mye som skal læres, men jeg har troa. Laget består av ekstremt flinke og engasjerte folk, og jeg får mye energi av å jobbe med dem. Jeg gleder meg til å sette i gang!

Anbefaler kokkeyrket på det varmeste

Til dem som vurderer å søke på restaurant- og matfag på videregående, har Tonje en klar beskjed:

– Søk dersom du har interesse for mat, for da har du ingenting å tape! Man er veldig ung når man velger videregående, og personlig visste jeg ikke hva jeg ville gjøre før etter at jeg begynte på kokkelinja. Selv hvis det viser seg å ikke være riktig retning, vil det uansett være en god erfaring å ta med videre. Det er også mulig å ta påbygg når man har blitt noen år eldre, og har fått tid til å tenke litt. Det er absolutt et yrke jeg anbefaler hvis man er glad i mat og mennesker. Og ikke minst – ikke vær redd for å ta et valg som ikke alle andre tar, oppfordrer hun.

ANNONSE