Nå blir det enklere å velge sunn ferdigmat

Nøkkelhullforskriften ble endret 1. mars, og flere ferdigprodukter kan nå få nøkkelhullmerket. – Jeg er glad for at nøkkelhullordningen nå utvides slik at det blir enklere for forbrukerne å velge de sunnere alternativene innenfor ferdigmat, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Nøkkelhullet er en merkeordning for matvarer som inneholder redusert mengde sukker, mettet fett og salt, samt mer fiber og fullkorn. Ordningen kom i 2009, og har det siste tiåret gjort det lettere for forbrukerne å finne frem til sunnere matvarer.

Flere ferdigprodukter får Nøkkelhullet

Frem til nå har det vært få ferdigprodukter som har fått Nøkkelhullet, fordi de ikke har passet inn i de eksisterende kategoriene i nøkkelhullforskriften.
– Det var derfor et behov for å gjøre endringer i denne kategorien slik at flere av de sunnere ferdigmatproduktene industrien har utviklet de siste årene også kan få Nøkkelhullet, forteller Høie.

Nordmenn får generelt i seg for mye salt, sukker og mettet fett, og for lite grove kornprodukter, fisk, frukt og grønt. Den oppdaterte forskriften skal gjøre det enklere for forbrukerne å velge sunnere ferdigmatprodukter. Blant annet vil flere vegetar- og plantebaserte produkter kunne få Nøkkelhullet.

Selv om flere produkter får merket, opprettholdes de ernæringsmessige kravene til produktene. Det er heller ingen produkter som mister Nøkkelhullet som resultat av den oppdaterte forskriften. Høie håper dette gjør at flere vil satse på å utvikle sunne produkter.
– Bransjen viser stor vilje til å satse på Nøkkelhullet, så jeg håper forskriftsendringene bidrar til at næringen utvikler enda flere sunnere ferdigmatprodukter og at de merker dem med Nøkkelhullet dersom kravene i forskriften er oppfylt, sier han.

ANNONSE