Virtuell gastronomi: Kan VR bli greia i «fine cool dining»?

Alle lesere av SMAKmagasinet vet at vi spiser med øynene. Ja, vi smaker faktisk med alle sansene våre, ifølge Oxfordprofessor Charles Spence. Så nå er det kanskje på tide å strekke strikken litt til. På med VR-brillene!

Sansebonansa i Tokyo

Det er kanskje restauranten TREE by NAKED i Tokyo som har tatt budskapet til professor Spence mest alvorlig. Menyen, som i utgangspunktet er en fusjon av japansk og vestlig gastronomi, blir presentert ved hjelp av røyk, dufter, lyseffekter, musikk, romlig forsterket virkelighet – som betyr noe slik som projeksjon av bilder på tredimensjonale objekter – og VR-briller. Restauranten, som åpnet i 2017 og som i god koronaånd kun serverer til åtte forhåndsreserverte grupper per dag, spiller bevisst på alle menneskets fem sanser for å skape unike spiseopplevelser. Som navnet hinter om, blir du hos TREE by NAKED tatt med på livsreisen til ett tre, fra tidlig spiring til full modenhet. Hver vekstfase representeres ved seks ulike retter. Kōdō, en tradisjonsrik japansk røkelses-seremoni, er også en del av opplevelsen.

VR i USA

Også i USA har virtuell virkelighet slått rot i matsammenheng (med tanke på forrige presidents introduksjon av begrepet alternativ virkelighet, så må vi understreke at det ikke er det som vi snakker om her…). I 2019 0g 2020 var tradisjonsrike The James Beard Foundation i New York City åsted for Aerobanquets RMX, et multimedialt matkonsept utviklet av den italienske, New York-baserte kunstneren Mattia Casalegno – i samarbeid med restaurantgruppen Rahi. Ved å betale den nette sum av US$ 125 – omkring tusenlappen – fikk du utdelt et glass champagne og et Oculus VR-sett, pluss instruksjon i bruk av de spesialutviklede «tallerkenene» som du skulle bruke til å «shotte» maten, som besto av sju små retter servert i løpet av en time. Spill- og matentusiastene Hannah Kulczak og Rigo Deleongovea fra California testet konseptet sammen med CNBC-reporter Rene Brinkley, og kunne fortelle om unike opplevelser av farger, landskap lyder, tekstur og smak.

ANNONSE