Veileder for trygge julebord

+
Dersom man følger smittevernreglene, vil det være rom for å gjennomføre julebord også i år. Illustrasjonsfoto.

Årets julebordsesong vil bli noe annerledes enn vi er vant til. Men dersom man følger smittevernreglene, vil det være rom for å gjennomføre julebord også i år. NHO Reiseliv har utviklet to veiledere for trygg gjennomføring av julebord i koronatiden.

Så langt er det relativt få smittetilfeller som kan spores tilbake til utelivet. Dette er fordi serveringssteder har vært flinke til å følge smittevernreglene. Gjester sitter i små grupper, og det er god avstand både innad i gruppen og mellom ulike grupper. NHO mener derfor at det er fullt mulig å gjennomføre julebord i koronatiden på en trygg og forsvarlig måte.

Trygt å gjennomføre julebord – også i Oslo

En fersk undersøkelse viser at restaurantbransjen har halvparten så mange bestillinger på julebord som vanlig. I Oslo har 70 % av reiselivsbedriftene en halvering eller mer, og byrådsleder Raymond Johansen har sagt at bedrifter i Oslo ikke bør gjennomføre julebord. Dette er imidlertid ikke administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, enig i.
– Både Statsminister Erna Solberg og Helseminister Bent Høie har vært tydelige på at det går helt fint å arrangere en middag eller julelunsj i mindre grupper, innenfor trygge smittevernsrammer, sier Krohn Devold i omtalen til NHO Reiseliv. – Hele bransjen er klar for å ta imot gjester på en trygg måte. Nå håper vi at næringslivet lytter til myndighetenes oppfordring slik at de ansatte får et hyggelig og sosialt avbrekk i førjulstiden.

Næringen behøver julebord

Julebord er viktig for serveringsbedrifter, og i år er de enda viktigere enn vanlig. Mange restauranter er helt avhengige av julebordsesongen for å kunne overleve til neste år.
– For mange restauranter er de neste ukene kritiske. Inntjeningen de får i denne perioden kan snu hele årsresultatet fra minus til pluss. Når såpass mange sitter på gjerdet, eller tror at de ikke kan arrangere julemiddag i år, kan det føre til at din lokale favorittrestaurant ikke eksisterer neste år. Så nå gjelder det å bruke restaurantene slik at vi berger flest mulig bedrifter, fortsetter Krohn Devold.

Har utviklet to veiledere

For å kunne sikre en trygg gjennomføring av julebord, har NHO Reiseliv derfor utviklet to julebordveiledere: en for serveringsbedrifter og en for julebordkomiteer. Smitterisikoen er størst når mange mennesker samles innendørs uten tilstrekkelig avstand. Det er derfor svært viktig å gjennomføre julebord i mindre grupper, og sørge for at avstanden opprettholdes til ethvert tidspunkt.

I tillegg øker risikoen når promillen øker, både fordi folk glemmer å opprettholde avstand, og fordi det blir mer bevegelse i lokalet. Alkohol og mingling er noe som kjennetegner tradisjonelle julebord, men i år må man altså være forsiktig med dette. Det kan derfor være fornuftig å begrense alkoholtilgjengeligheten.

Råd til serveringsbedrifter i julebordsesongen

NHO Reiseliv har 7 råd til serveringsbedrifter når det skal arrangeres julebord.

1. Følg veilederen for trygg servering.
2. Ha god dialog med arrangøren av julebordet, slik at dere sammen kommer til enighet om hvordan dere best kan arrangere et trygt julebord.
3. Ha bordopplegg og faste sitteplasser. Store selskaper bør deles opp i mindre grupper. Det anbefales at personer som allerede tilbringer mye tid sammen også sitter sammen på julebordet.
4. Alkohol skal serveres ved bordet. Dersom det er et stort selskap, bør også alkoholfri drikke og mat serveres ved bordet for å unngå mye bevegelse i lokalet.
5. Dersom det legges opp til buffet, må denne organiseres på en ordentlig måte. Ulike grupper skal ikke komme i kontakt med hverandre, og det må være mulig å holde én meter avstand når gjester forsyner seg av maten.
6. Begrens antall personer som deler mat. Legg frem serveringsbestikk og bestikk, og unngå fingermat.
7. Dersom det arrangeres flere selskaper samtidig, bør det legges opp et system slik at man unngår trengsel i garderoben, ved toalettet, ved utgangspartiet, osv. Unngå at ulike selskaper må passere hverandre på vei inn til sine bord. Selskapene bør ha ulike ankomsttidspunkter og ulike slutt-tidspunkter.

Du finner begge veilederne for trygg gjennomføring av julebord på NHOReiseliv.no.

ANNONSE