Te og tetrender for høsten 2020

De siste årene har tesalget hatt en nedgang i serveringsmarkedet. Til gjengjeld har det vært stor økning i tesalget på dagligvare, noe som tyder på at nordmenn drikker te hjemme som aldri før. Kanskje kan nye grep øke tesalget også i serveringsmarkedet, mener Tom Bovim, markedssjef i Haugen-Gruppen og representant for Twinings i Norge.

– Selv om det har vært sommer, en sesong hvor folk generelt drikker mindre te, har det vært kjempevekst i salget, forteller Bovim til SMAKmagasinet. – Folk ønsker den kosetiden som te gir. Kaffe drikkes av vane og funksjon, mens man drikker te for å kose seg. Og dette kosebehovet har absolutt vært til stede i denne spesielle tiden.

Økende trend med «infusions»

Bovim forteller at det har vært en økende trend med «infusions» de siste årene, altså te som ikke egentlig er te. I Norge omtales disse også som frukt- eller urtete.
– Infusions er naturlig koffeinfri, og består av smakstilsetninger som for eksempel tørket frukt, bær, blomster, ingefær og kamille. Etterspørselen av fruktte har vokst kraftig de siste årene, mye fordi det gir et bredere spenn av hvilke smaker og opplevelser man kan få, forteller han. – For mange er det også en fordel at teen ikke inneholder koffein.

Twinings har en relativt ny serie som heter Infuso. Serien har mange friske smaker, blant annet bringebær og granateple, mango og jordbær, og jordbær, vanilje og rooibos.
– Innenfor infusion går trenden mot spennende smaksvarianter, sier Bovim. – Gjerne med andre oppkvikkere som ingefær, moringa og gurkemeie. Dette berører også den underliggende trenden knyttet til helse og velvære, som mange forbrukere er opptatt av.

Kaldbrygget fruktte

Haugen-Gruppen har jobbet med infusion i Norge en stund, men lanserte nylig innovasjonen «Cold In’fuse».
– All te må produseres med varmt vann, forteller Bovim. – Dersom du lager iste, må du lage varm te som deretter avkjøles. Dette gjøres for å unngå bitterhet, og for å få frem den gode smaken ordentlig. Men nyheten «Cold In’fuse» behøver ikke varmt vann, og dette er grunnen til at produktet er så spesielt.

Siden Cold In’fuse ikke behøver varme, skal teposen slippes rett ned i vannflasken slik at du får smaksatt vann. Det er heller ikke nødvendig å bytte tepose hver gang du fyller opp flasken – faktisk kan du fylle opp flasken hele fem ganger før du trenger å bytte pose.
– Dette er en ny og spennende måte å få smaksatt drikke på, sier Bovim. – Vi håper og tror at det blir en fremtidig trend.

Selv om dette ikke er en tradisjonell te, står den sammen med teen og resten av produktene til Twinings i dagligvarebutikkene.

Hvordan lage en perfekt kopp te

Det er mange som vet fremgangsmåten er svært viktig for å få en god kopp kaffe, men kanskje ikke like mange som vet at fremgangsmåten er minst like viktig når man lager te.

– I Norge er vi svært heldige med vannet, forteller Bovim. – Siden vannet vårt inneholder mye oksygen, er det nemlig perfekt å lage te på. Men for å beholde oksygenet i vannet, er det viktig at vannet ikke koker. Stopp derfor oppvarmingen akkurat idet vannet begynner å koke.

Dersom du har vannkoker hvor du kan stille inn temperaturen, kan du stille den inn på mellom 92 og 96 grader. Trekketiden vil variere avhengig av hvilken tetype du lager. Noen tetyper trenger kun 2 minutter, mens andre trenger opptil 4 minutter. Sjekk derfor hva som står på posen, slik at du benytter deg av riktig trekketid.

Twinings sin oppskrift:
• Rent, friskt og kaldt vann varmes til kokepunktet (92–96ºC)
• La vannet slutte å boble før du heller det over i koppen
• La teen trekke i 3–4 minutter, avhengig av hvilken te du lager
• Ta ut teposen og rør rundt
• Velbekomme!

Dersom du skal lage iste, må du lage teen varm for deretter å kjøle den ned (med mindre du bruker Cold In’fuse). Følg derfor oppskriften ovenfor. For at teen ikke skal bli vannet ut av isbitene, er et godt tips å fryse ned isbiter med te. Hvis ikke bør du lage teen litt kraftigere.

Etisk og bærekraftig handel

Etisk og bærekraftig handel er viktig når det kommer til te, og dette er noe Twinings er opptatt av. Det meste av teproduksjon foregår i land som har store utfordringer, og Twinings etablerte derfor på 90-tallet programmet «Sourced with Care». Programmet er utviklet for å forbedre levestandarden og tilrettelegge for utviklingsmuligheter til innbyggerne i lokalsamfunnene hvor teproduksjonen foregår. Målet for 2020 er å hjelpe 500.000 tedyrkere til å få et bedre liv.

Twinings er i tillegg medlem av Ethical Tea Partnership, som også jobber for å forbedre levestandarden til tedyrkere, samt hjelpe til med å takle miljøutfordringer og klimaendringer. ETP jobber for å sikre etiske standarder i alle ledd av teproduksjonen.

ANNONSE