Redder verden – ett sugerør av gangen

+
ASKO Rogaland har lenge jobbet for å få barer, spisesteder og kaféer med på å bruke mer miljøvennlig emballasje. I løpet av TV-aksjonsuken kjørte de derfor et stunt hvor de delte ut 1000 pappsugerør hver til 15 restauranter i Sandnes. Stuntet fikk stor oppmerksomhet i media.

Årets TV-aksjon gikk til WWF sitt arbeid for å bekjempe plast i havet. Hvert eneste år havner det 8 millioner tonn plast i havet, og WWF har et mål om null plast på avveie innen 2030. Gjennom «Mat med mening» har også restauranter og spisesteder mulighet til å delta i TV-aksjonen.

ASKO Rogaland og flere utesteder i Sandnes tok TV-aksjonen ett skritt videre. ASKO Rogaland har lenge jobbet for å få barer, spisesteder og kaféer med på å bruke mer miljøvennlig emballasje. I løpet av TV-aksjonsuken kjørte de derfor et stunt hvor de delte ut 1000 pappsugerør hver til 15 restauranter i Sandnes.

– I disse dager er problemstillingen rundt emballasje ekstra relevant på grunn av mye takeaway, forteller Cecilie Espeland Klovning i ASKO Rogaland til SMAKmagasinet. – Da er det viktig å få restaurantene til å tenke miljøvennlig. Miljøvennlig emballasje er ofte dyrere, men med dette stuntet valgte restaurantene å bli med på initiativet likevel.

Mat med mening

For tredje året på rad inviterte TV-aksjonen restauranter og serveringssteder til å bli med på «Mat med mening», enten én eller flere dager i løpet av TV-aksjonsuken. Prosjektet går ut på at serveringssteder kan donere en sum fra dagens omsetning til TV-aksjonen. Summen kan variere, alt ettersom hvor mye restauranten har mulighet til å gi til saken. De 15 restaurantene som var med på stuntet til ASKO Rogaland, deltok alle i «Mat med mening».

Erstatter plast med papir

ASKO Rogaland fikk i høst en henvendelse fra en kunde i Sandnes som lurte på hvilket miljøvennlig alternativ de kunne bruke i stedet for plastsugerør. Siden PLA blir forbudt fra og med juni 2021, er alternativet papp. Etter nøye testing av ulike typer sugerør, kom de 15 restaurantene i Sandnes frem til at papirsugerørene fra DUNI var de beste. Disse sugerørene er laget av papir basert på fornybare råvarer, og er FSC-sertifiserte.

ASKO Rogaland ønsket å bidra med utbyttingen til pappsugerør. Ettersom årets TV-aksjon hadde fokus på nettopp plast, og de 15 restaurantene også var med på «Mat med mening», var dette en ypperlig anledning til å gjennomføre stuntet. Med hjelp fra ASKO Rogaland, som sponset til sammen 15.000 pappsugerør, har nå 15 utesteder i Sandnes byttet ut plastsugerørene med miljøvennlige sugerør.

Klovning er fornøyd med stuntet, og forteller at det har vært en positiv opplevelse.
– Og siden det ble litt blæst rundt stuntet, har det åpnet for dialog. Vi fått flere spørsmål fra andre utesteder i fylket som også ønsker å teste ut disse sugerørene, sier hun. – I tillegg har det blitt flere spørsmål om miljøvennlig emballasje i ettertid. Dette gjør at det går i riktig retning.

ANNONSE