Ølsmaking på Long Island City i New York

Gå for det! Når nakkekinken er et faktum etter for mye skyskraper-kikking på Manhattan, er det bare én fornuftig ting å gjøre: Glem 5th Aveny, dra øst, over eller under East River, og ta pubskoa fatt på Long Island City.

Dette området, LIC som det forkortes blant kjentfolk, er et nabolag i Queen, med ny giv, flere beboere enn før og utstrakt bruk av kunstgrafitti i gatebildet, men viktigst av alt: småindustri. Dette er stedet for smaksprøver i små ølglass på en bærevennlig planke, det er her man drikker øl på New York-ferien.

Gåvennlig bryggeripub-rute

Long Island City er stedet ølbryggeriene har etablert seg etter at Brooklyn og Williamsburg ble forlatt av eiendomsmagnaten Jehovas vitner og ble en forlengelse av Manhattan. Gentrifiseringen av øst-for-elven-bydelene i New York er årsaken til at håndverksøl-bryggeriene trekker til LIC.

Samtidig bidrar byutviklingen til at kollektivtrafikken bygges ut, riktignok på overtid, men nå går passasjerbåtene til samme pris som en tur på metroen, og metroen under elva har blitt fornyet, forbedret og mer pålitelig. Det gjør at Long Island City seiler opp som det nye området der fornyelse og innovasjon erstatter gamle arbeidsklassestrøk. Kanskje er bryggeriekspansjonen til og med en del av denne trenden. Her er det gåavstand fra en bryggeripub til den neste – aldri har bryggeri-tettheten vært større!

Glem 5th Aveny

Manhattan føles uendelig langt når man bare kan skimte art deco-ikonet Empire State Building som en skygge i det fjerne. Ta spaserskoa på, for selv om det er flatt og alle bryggeriene ligger innenfor en tre-kilometers radius, er området også fullt av parker langs elvebredden, med god utsikt til Manhattan Skyline.

Pub og produksjonslokale i skjønn forening

Felles for alle bryggeriene er at puben er en selvfølgelig del av produksjonslokalet. Ølet er laget på stedet, gjerne mens man sitter og drikker, og settes rett på kran. Bartenderne er vant til å servere smakeplanker og diskuterer gjerne enkeltøl – forutsatt at de har tid, for dette er populært. Her er det bare å slå seg til langs baren, på et langbord eller dele et bord med andre, for her drikker man skulder mot skulder – og blir kjent med lokalbefolkningen. Dersom man ønsker å ta med noe unikt og spennende hjem, er det flere som tilbyr kjøp av boks eller flaske.

Alewife tar farvel med Ego

Man skulle tro at Alewife Brewing Company har tatt navnet etter de kvinnelige skotske ølbryggerne som gikk under navnet ale wifes, men neida, bryggeriet har latt seg inspirere av silda, Ale Wife, en nord-amerikansk sildetype. Deres signaturøl er et dobbelt tørrhumlet såkalt østkyst øl, Death to Ego, med myk maltbase og humlene El Dorado, Azacca og Centennial. Navnet spiller på at det er på tide å legge vekk alle disse artige ølnavnene i håndverksølmiljøet – og slik skriver de seg rett inn i nettopp denne praksisen. Bryggeripuben er romslig, med en utendørs terrasse i andre etasje, spillautomater fra 1980-tallet og hyggelig betjening.

Gårdsbryggeriet Big aLICe

Nabobryggeriet Big aLICe Brewing kaller seg et gårdsbryggeri på den måten at de støtter lokale produsenter og har humlepartnere og maltere som bidrar med gode råvarer. Deres øltyper tar hensyn til sesong, for eksempel lager de øl med tranebær, som jo passer både til den amerikanske Thanksgiving-middagen og gjennom hele julesesongen. Navnet viser til de monumentale strømgeneratorene som ble bygget for bydelen Queens på begynnelsen av 1960-tallet, satt opp av motorselskapet Allis-Chalmers, og som fikk tilnavnet Big Allis på folkemunne. Se etter de enorme røde og hvite mastene – og man finner riktig vei. Dette bryggeriet brygger alltid små batcher og her finner man alltid noe unikt.

Fifth Hammer – eik og gjæring

Fifth Hammer brygger også på stedet. De har i tillegg begynt med koniske gjæringstanker av eik! Dobbel lykke i form av eik og gjæring preger bryggeridelen. De serverer en rekke øl på tap, men tilbyr mat gjennom matbiler de har avtaler med rett utenfor. Stedet har en rekke eventer, alt fra musikk-kvelder til hundefester. Bryggerne på Fifth Hammer har også oppdaget den norske gårdsølgjæren kveik og leker med kort gjæringstid og bruker kveiken for å lage raske og friske IPA-varianter.

Ølnavn med det lille ekstra

Fifth Hammer går for det lille ekstra når det kommer til navn på øltypene, slik tradisjonen er. Ølet «Somewhere Oat There Stout» er et mørkt øl med rikelig havre og godt skum (5,8 prosent). «Solstice Dog Hefeweizen» (6 prosent) er selvfølgelig brygget på vintersolverv, preget av overtoner av skumbanan og nellik, samt et hint av fersken. De er heller ikke redde for å teste nye ingredienser, slik som sitronskall eller Szechuan-pepper, som er medlem av sitrusfamilien, men ikke egentlig en del av pepper- eller chili-familien, slik som i ølet «Sichuan Paradise Farmhouse Ale – Saison». Det er innovativt og skriver seg rett inn i bølgen med nye øltyper vi har sett utover 2000-tallet.

En pub- og bryggerirunde på Long Island City kan vare akkurat så lenge man vil. De fleste pubene åpner klokken 12, mange har også åpent på søndager.

Bryggerier på Long Island City

Alewife - The Brewpub, 5-14 51st Ave, Long Island City, NY 1

Big aLICice Brewing Co., 8-08 43rd Road

Fifth Hammer, 10-28 46th Ave, Long Island City, NY

LIC Beer Project, 39-28 23rd St, Long Island City, NY

ICONYC Brewing Company, 43-63 11th St, Long Island City, NY

Hvordan reise til Long Island City

New York er ennå i stor grad bilbasert, men kollektivtrafikk bygges ut og er i ferd med å standardiseres noe. Bysykkel er også et alternativ, men tegn en livsforsikring på forhånd. Ulike t-baner går til LIC, samtidig som man også kan ta fergen (East River Ferry) over fra East 34th Street på østsiden av Manhattan til Hunters Point. Et alternativ er å ta t-banen til LIC, for deretter i å ta båten ned til Brooklyn og utforske også dette nabolaget. Dersom turen går tilbake til Manhattan etterpå, kan man jo alltids gå over Brooklyn Bridge til Manhattan sammen med alle de andre turistene.

Denne artikkelen ble først publisert i SMAKmagasinet 1.2020, før koronapandemien rammet New York og resten av verden.

ANNONSE