Mat-Norge i 2040

+
Skjermdump fra Nofima-filmen "What will the future of food look like in Norway?"

Som en del av prosjektet FoodProFuture har Nofimas innovasjonsforskere satt sammen fire mulige fremtidsscenarier for norsk matproduksjon.

Vi har bare en planet. Likevel bruker vi økosystemet så hardt at vi ifølge Global Footprint Network trenger 1,6 planet for å kunne overleve. I privat- og bedriftsliv kan vi få banker til å finansiere en overgang fra underskudd til sunt budsjett. Men ingen bank har 0,6 planet å låne ut, selv ikke mot ågerrente. Så da vi har ikke annet valg enn å endre økosystembruken vår, rimelig kjapt. Dette gjelder også for norske matprodusenter, selv om disse kanskje er blant klassens bestinger når det gjelder bærekraft.

Å skape seg en fremtid

En av nestorene innen moderne, strategisk forretningstenking, Peter Drucker, sa en gang at «den beste måten å forutsi fremtiden på er å skape den selv». Og det er i dette perspektivet at Nofimas innovasjonsforskerne Antje Gonera og Katja-Maria Prexl presenterer fire mulige scenarier for fremtidens matproduksjon i Norge. I sin rapport «Four Plausible Futures of Food. Navigating the future for sustainable and healthy plant-based protein in Norway» presenterer de fire ulike og alternative fortellinger om fremtidens Mat-Norge, laget for å hjelpe bedriftsstrateger til å meisle ut en best mulig fremtid.

Noahs ark

Hva om vi går tom for mat? Hva om vi lager klimapositiv mat? Hva om vi lar teknologi fikse maten vår? Eller hva om vi blir matrollemodeller? De fire scenariene er illustrert med hver sin korte film, og er laget for å starte fruktbare diskusjoner om retningen på fremtidens matproduksjon. Scenariene er utviklet på basis av workshoper med næringslivet, intervjuer med kloke hoder på området, samt relevante forskningsrapporter. 

– Hvis man baserer fremtidige strategier bare på gårsdagens tall og det man er kjent med, risikerer vi å gå glipp av viktig informasjon om fremtidens muligheter. Vi kan ikke forutsi fremtiden, men scenarioverktøyet hjelper oss å vise et mulighetsrom for komplekse utfordringer på andre måter og med et nytt perspektiv, sier Prexl og Gonera til Smakmagasinet.

FoodProFuture

Nofimaforskernes rapport er en del av prosjektet FoodProFuture, hvis hovedmål er å lage en forskningsbasert kunnskapsplattform for hvordan gjøre råvarer fra planter om til smakfulle, sunne og attraktive matprodukter fulle av protein.

ANNONSE