Norske grønnsaker kan økes i både volum og typer

Norske forbrukere etterspør stadig mer grønnsaker. Det lar seg gjøre å både øke volum og dyrke nye typer grønnsaker og plantevekster i Norge.

– Vi er selvforsynte på flere områder i norsk landbruk, som melk, egg og kjøtt, men vi er ikke selvforsynte i grøntsektoren, så det er det gode muligheter for å øke denne produksjonen. Og da er det viktig å ha kunnskap om hvilke arealer i landet som egner seg best til de ulike vekstene slik at vi kan utnytte ressursene bedre, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Et stort og økende marked

Forbruket av frukt/bær/grønnsaker i Norge har økt 24 prosent de siste 10 årene, og er dobbelt så høyt som på 1960-tallet. Norsk produksjon har ikke økt tilsvarende. Det er dermed et stort potensial til å øke både frukt- og grønnsaksproduksjonen.

– I de to siste jordbruksoppgjørene har derfor frukt, bær og grøntsektoren vært en hovedsak. I jordbruksoppgjøret for 2019 ble det vedtatt en særskilt pakke for innovasjon og vekst i grøntsektoren, sier Olaug Bollestad.

Les også: Norske grønnsaker på menyen? Nå starter sesongen for fullt!

Ny kartløsning for best potensial

Naturforholdene setter likevel grenser for hvilke arealer som egner seg til grønnsaksdyrking. NIBIO har laget en ny kartløsning, som viser hvor det er best potensial for dyrking av femten ulike typer grønnsaker.

Innovasjon

– Forbrukerne etterspør andre typer grønnsaker enn tidligere. Det er da kjekt å se at bøndene er villige til å snu seg rundt, og at det dyrkes nye vekster som en før ikke kunne tenke seg at vi kunne dyrke i Norge, sier Bollestad.

Ved NIBIO sin stasjon på Landvik forsker de blant annet på å dyrke nye typer grønnsaker i Norge, slik som soyabønner og søtpotet. Sørlandet er et område i landet som har et klima som gjør det godt egnet til å dyrke slike vekster.

Les også: Nye reddiker med asiatisk opprinnelse gir smakfulle og fargerike muligheter

ANNONSE