Nye reddiker gir smakfulle og fargerike muligheter

Grønnsaksbonde Roy Hasle i Østfold har dyrket frem reddiker med asiatisk opprinnelse. – Disse reddikene er noe helt nytt; den kunnskapen vi hadde fra før, var helt irrelevant. Så da var det bare å prøve og feile, forteller Hasle, som er den aller første i Norge som dyrker de nye variantene. Etter tre år ble resultatet endelig vellykket.

I høst ble de fire nye reddikene til den nytenkende bonden lansert. Nå er ikke reddik bare rød lenger; Hasle kan tilby både hvit, lilla og sort reddik, samt en rosa melonreddik. De har alle ulik smak og fasong, og har ikke vært tilgjengelige på det norske markedet før nå.

Innovatør i landbruksparadis

SMAK er på tur med Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) for å besøke Hasle gård i Rygge i Østfold.

– Jeg dyrker beter i paradis og misunner ingen. Du finner ikke finere vilkår for friske beter enn her. Vinteren er passe streng, vekslingen mellom kalde og milde temperaturer gjør at skadedyr ikke overlever. Sprøytemidler bruker jeg ikke. Den beste filosofien er å slenge beina på bordet og ikke gjøre noe, med andre ord å spille på lag med naturen, sier Roy Hasle.

Han legger til at beter er solskinnshistorien i norsk landbruk. Det er ikke første gang den dedikerte grønnsaksdyrkeren eksperimenterer; Hasle var først ute også med gulbete, hvitbete og chioggiabete/polkabete, i tillegg til havrerot og pepperrot.

Til glede for øye og gane

Etter en rundtur i åkeren til Hasle får vi servert en mangeretters lunsj tilberedt av

Sebastian Engh, kjøkkensjef ved Curtisen i Østfold. Måltidet Engh har tilberedt, er en oppvisning i farger, utsøkte smaker og kortreiste råvarer – storparten fra Hasle gård. Engh er den første kokken som får leke seg med de nye reddikene. 

Toril Gulbrandsen i OFG påpeker at vi fortsatt har et stykke å gå når det gjelder forbruket av rotgrønnsaker i Norge, men at kokkene viser vei.

– De flinkeste kokkene bruker rotgrønnsaker!

– Mange kokker synes vinteren er litt lang og kjedelig uten tilgang til ferske råvarer. Men det er masse spennende man kan lage med grønnsaker. Det er rom for kreativitet på alle nivåer, kommenterer Engh.

Reddikene har som andre beter et bredt bruksområde. De kan enten spises rå eller varmebehandles, og egner seg som tilbehør til både kjøtt og fisk. Ikke bare er de fine å se på, de er også ytterst smakfulle. Reddik har sennep som nærmeste slektning, og har sennepsoljer i skallet. 

De hvite og lilla sylinderreddikene kommer opprinnelig fra den koreanske halvøya. Begge har en mild smak. Melonreddik har opprinnelse fra Kina, hvor den også omtales som kinesisk eple. Smaken er søt, mild og fruktig. Den sorte reddiken kalles for «Black Spanish», og skiller seg fra de andre ved at den har en sterkere smak.  

Norske grønnsaker i vinden

Selv om Hasle har funnet oppskriften på hvordan de asiatiske reddikene best kan dyrkes under norske forhold, har han et nøkternt forhold til fremtiden.

– Når det gjelder dyrking, må vi nå et marked og oppnå salg. Det blir ikke suksess før vi har fått inntjening. Det blir spennende å se hvordan de nye reddikene blir tatt imot, sier han.

– Det er morsomt å jobbe med rotgrønnsaker, som har hatt en renessanse de siste årene. Det har aldri vært en større interesse for kortreist, norsk mat. Forbrukerne blir dessuten mer og mer opptatt av å spise sunt. Jeg har drevet på med dyrking i 35 år, men pleier å si at jeg heller ville drevet de neste 35 årene.

– Faktorer som utseende og holdbarhet var det viktigste tidligere, smaken var underordnet. I Norge har det forandret seg totalt, nå vektlegges god smak. Det gir gode utsikter for norske rotvekster!

Hasle mener det fortsatt er mange grønnsaker i Asia som med hell kan prøves ut her hjemme. Hvert år tester han ut 6–10 nye sorter.

– God smak er en altoverskyggende prioritet. Jeg vil ha de beste sortene for de dyrkingsvilkårene jeg har, fastslår Roy Hasle. 

ANNONSE