Vegansk yoghurt fra ølrester

+
Fun fact: Mask, som her skal brukes til å lage vegansk yoghurt, brukes i Norge som fôr til melkekuer!

Forskere ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har satt seg fore å lage yoghurt som ikke bare er vegansk, men også miljøvennlig. Med hjelp fra Carlsberg!

Kongstanken til DTU – og samarbeidspartnerne Carlsberg, Naturli’ og Novozymes – er å utnytte restprodukter fra matvarebransjen til ny matvareproduksjon. Yoghurten som forskerne jobber med, er derfor satt sammen av soyamelk, melkesyrebakterier og mask!

Mask

Mask er – som alle ølhunder vet – rester av malt fra ølbrygging, etter at stivelsen er tatt ut. Vi snakker skall og råprotein fra korn, tungtoppløselige karbohydrater og fett. Proteinet fra ølmasken kan komme godt med, da proteinet i soyamelk etter sigende skal ha lavere kvalitet enn det man finner i vanlig kumelk.

Melkesyre for plantesukker

Et annet spennende element ved yoghurten til DTU er selve melkesyrebakteriene. Meieribaserte yoghurter inneholder melkesyrer som – naturlig nok – er tilpasset laktose. Melkesyrebakteriene i DTU-yoghurten derimot, skal være av en type som i stedet omdanner plantesukker.

Seniorforsker Claus Heiner Bang-Berthelsen ved DTU Fødevareinstituttet sier til danske Fødevarewatch at både syrligheten og konsistensen hos DTU-yoghurten skal ligne «vanlig» yoghurt. Dog smaker den noe mer av korn ...

FUN FACT: Mask, som her skal brukes til å lage vegansk yoghurt, brukes i Norge som fôr til melkekuer!

Les også: Yoghurt er en velkjent matvare, men hvor mye kan du egentlig om den?

Meld deg på SMAKmagasinets nyhetsbrev for å holde deg oppdatert på relevant bransjestoff.

ANNONSE