– Hold på rutinene

+
– Det å søke støtte, og hjelp til sortering og prioritering, er å ta vare på seg selv. Det er viktig i den tiden vi er inne i nå, sier Jhoana Wage Selmer hos terapi- og coachingsenteret Mine Muligheter.

– Frykt for å miste inntektsgrunnlaget kan føre til stress, som gir både bekymringer og søvnvansker. Derfor er det viktig å fokusere på de riktige tingene.

De siste ukene har vært uvirkelige for de fleste av oss. Et usynlig virus har snudd landet på hodet. Konsekvensene er store, også for serveringsbransjen; ikke bare økonomisk, men også emosjonelt. Vi har snakket med gestaltterapeut Jhoana Wage Selmer hos terapi- og coachingsenteret Mine Muligheter i Asker.

Sortering og prioritering

– En måte å bearbeide frykt og stress på, er å sortere. Finn frem til hva som er viktigst å fokusere på, akkurat nå. Hva som du må ta tak i, hva som kan vente, og hvor du bør begynne. Lag en liste med «må-oppgaver», og så velger du deg punkt etter punkt, sier Jhoana Wage Selmer til SMAKmagasinet.

– Hvis du føler at du trenger hjelp til å «komme i gang», kan det være lurt å snakke med en terapeut. Flere terapeuter tilbyr nå nettbasert terapi. Det at klient og terapeut møtes på skjerm er ikke det samme som å møtes ansikt til ansikt, men det muliggjør en samtale hvor klient og terapeut kan se hverandre, og på den måten kan danne seg et bilde av hverandre. Det kan også hindre tolkninger og misforståelser som fort oppstår når man kun snakker på telefon.

– Det å søke støtte, og hjelp til sortering og prioritering, er å ta vare på seg selv. Det er viktig i den tiden vi er inne i nå.

Rutiner gir mer livsglede og livskvalitet

– Rutiner er også viktig. Forskning viser at de som klarer å opprettholde rutinene sine i unormale situasjoner, kommer raskere tilbake i jobb når situasjonen normaliserer seg. Hvis du må være hjemme i flere dager eller uker, er det for eksempel fort gjort å snu døgnet. Det går ut over søvnen.

– Søvn er viktig for både fysisk og psykisk helse. Får du for lite søvn, øker gjerne problematiseringen av utfordringene du står overfor. Du kan også føle deg passiv og tappet for energi. Vi vet at de som står opp til vanlig tid, spiser sin frokost, og som passer på å holde seg aktive, opplever mer livsglede og livskvalitet.

Hvor mye bør vi snakke med andre om det vi opplever?

– Jeg har tro på det å dele, det å snakke med andre fremfor å holde ting for seg selv. Når du deler hvordan du har det, gjør det at andre kan kjenne seg igjen. Dermed føles det mindre ensomt. Å dele kan bidra til et samhold.

– Det er viktig å snakke med folk som du kjenner deg trygg på, og som du har en relasjon til. Det å åpne opp om ting du frykter, kan kjennes sårbart. Da er det viktig å bli møtt med med medmenneskelighet og ydmykhet.

Bør vi følge med på nyhetene eller bør vi skjerme oss?

– Der lurt å få med seg nyheter, særlig nå når ting endrer seg hele tiden. Men det kan være lurt å begrense det litt. Hvis man skal følge med hele tiden, kan det fort bli stressende. Da kan man etter hvert føle seg handlingslammet og paralysert. Det er viktig å ta pauser!

– Følg med på det som er viktig for deg, og ikke la deg overvelde av «det store bildet». Du får ikke gjort noe med det som skjer ute i verden, men du kan gjøre noe der du er.

På beina igjen

– Tiden vi er inne i akkurat nå, er utfordrende for mange. Stadig nye endringer og omveltninger. Det som før opplevdes trygt, kan over natten ha endret seg til noe helt annet. Derfor er det viktig å ta vare på seg selv og på hverandre. Hvis du ser at andre trenger hjelp; gi dem støtte. Eller tips dem om noen du vet kan hjelpe til.

– Det er normalt å kjenne på frustrasjon, sinne og fortvilelse. Samtidig er det også viktig å se solidariteten i samfunnet. Det er mange som er berørte. Det å støtte hverandre nå bidrar til at vi kan komme på beina igjen så snart som mulig, avslutter Jhoana Wage Selmer.

Denne artikkelen står på trykk i SMAKmagasinet 2.2020

ANNONSE