Ris til egen øl

+
Å brygge øl fra overskuddsris handler om bærekraft, og derfor er det et poeng å bruke så mye av resterisen som mulig – samtidig som at ølet skal få god smak.

Sticks'n'Sushi heter en dansk sushi-kjede som går nye veier på ølfronten. I kjedens restaurant i Lyngby kan du nå få kjøpt fatøl til din lunkne sjømat, brygget på overskuddsris fra kjedens egen sushi.

Sticks'n'Sushi har nemlig hentet bistand fra DTU Fødevareinstituttet (DTU er en forkortelse for Danmarks Tekniske Universitet, red.anm.), som har utviklet et resterisøl spesielt for sjømatkjedens egne gjester.

Nye teknikker åpner nye bruksmuligheter

Risøl er ingen nyhet, og i sushisammenheng dukker gjerne sake opp i bevisstheten. Men risøl laget av resteris er ganske nytt, skal vi tro det danske Fødevareinstituttet. I dag brukes gjerne overskuddsris til dyrefôr eller biodrivstoff, men nye teknikker åpner nye bruksmuligheter.

Bærekraftig

Å brygge øl fra overskuddsris handler om bærekraft, og derfor er det et poeng å bruke så mye av resterisen som mulig – samtidig som at ølet skal få god smak. Det er dette som den tyske DTU-studenten Marlin Kersting – sammen med spin-off-bedriften Science Brew – har jobbet med siden september i fjor.

Stivelse er en utfordring

Problemet har imidlertid vært stivelse. Store mengder ris betyr store mengder stivelse, som har det med å tette alle filtre involvert i ølbrygging.

Science Brews bryggerimester Preben Bøje Hansen har nå klart å løse også dette problemet, som gjør at de kan brygge øl i tiliters-skala. Bryggemetoden skal fungere også i enda større skala, som er neste mål på planen.

Det er Science Brew som brygger ølet for Sticks'n'Sushi. Ølet går under navnet Gohan Biiru.

ANNONSE